Dostupni linkovi

NJUJORK


Specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari izjavio je nakon sednice Saveta bezbednosti iza zatvorenih vrata da nezavisnost Kosova ne bi stvorila presedan za ressenje drugih etnicckih problema ssirom sveta. "Sluccaj Kosova je specificcan i razlikuje se od bilo kog drugog na Balkanu ili na Kavkazu", istakao je bivssi finski predsednik.
Istovremeno, ssef ukrajinske diplomatije Boris Tarasjuk upozorio je danas zapadne zemlje da bi nezavisnost Kosova predstavljala opasan presedan za separatiste u istoccnoj Evropi.
Tarasjuk je rekao da bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo da se odrazi na situaciju na Crnom moru i Kavkazu.
Na sednici Saveta bezbednosti stavove zvaniccnog Beograda izneo je predsednik Srbije Boris Tadich, dok je priliku da se obrati ambasadorima zemalja cclanica Saveta bezbednosti imao i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.
Tadich je nakon sednice kazao da je izlozzio stav Srbije da nema nametnutih rokova za ressenje buducheg statusa Kosova, a da su cclanice Saveta iznele poznate stavove o Kosova.
Ssefovi diplomatija cclanica Kontakt grupe zalozzili su se na sednici u sredu da ressenje za status Kosova bude doneto do kraja godine, ovlastivssi Martija Ahtisarija da pripremi predlog.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG