Dostupni linkovi

ISTANBUL


Turska knjizevnica Elif Safak oslobodena je u cetvrtak na samom poccetku kontroverznog sudjenja u Istanbulu. Optuzznica ju je teretila da je "vredjala nacionalni identitet" u knjizi o masakru nad oko 1.5 miliona Jermena tokom Prvog svetskog rata. Turske vlasti do dana danassnjeg negiraju navode o genocidu.
Safak je mogla dobiti tri godine zatvora za recco koje su izgovorile fiktivne licnosti u njenom poslednjem romanu "Otac i kopile" objavljenom u martu u Turskoj.
Tuzilac i sudije su ocenili da nema dovoljno dokaza protiv knjizevnice koja nije ni prisustvovala prvoj raspravi, jer je u subotu rodila devojcicu.
Ona je posljednja u nizu intelektualaca kojima se sudi prema kontroverznom clanu turskog kriviccnog zakona koji se odnosi na "vredjanje nacionalnog identiteta" ciju izmenu trazi Evropska unija kako bi se vise postovala sloboda izrazavanja.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG