Dostupni linkovi

Mladićev pomagač uhapšen u Beogradu


Izvor Radija Slobodna Evropa iz Tužilaštva za ratne zločine naveo je da je Lugonja bukvalno skinut sa aviona za Moskvu pred samo poletanje i da je imao kartu u jednom pravcu. Inače, naš izvor je čitavu situaciju opisao kao akciju iz filmova o Džems Bondu i jurnjavu po samoj pisti, u kojoj su učestvovali koordinator za sprovođenje Akcionog plana, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, specijalci srpske policije i pripadnici službe bezbednosti.

Predsednik nacionalnog Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je istragom utvrđeno da je Lugonja 2002. godine pomagao u skrivanju Ratka Mladića optuženog za genocid u BiH:

„Jedan od jataka, pomagača, u čijem se stanu krio Ratko Mladić tokom 2002. godine, sprečen je da napusti zemlju. I to je jasna poruka svima da će biti sankcionisani svi koji učestvuju ili su učestvovali u pomaganju skrivanju haških optuženika, pa i Ratka Mladića.“

Suđenje Marku Lugonji zakazano je za 27. septembar, a nakon pokušaja bekstva izvesno je da će mu biti određen pritvor.

Nekadašnji general Vojske Republike srpske Marko Lugonja uhapšen je početkom maja ove godine zbog sumnje da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića. Inače, Lugonja je tokom rata u Bosni i Hercegovini, između ostalog, bio i načelnik bezbednosti Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG