Dostupni linkovi

Očekivan stav Kontakt grupe


Zoran GLAVONJIC, Gëzim BAXHAKU

Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, govoreći o pitanju Kosova, izjavio je da će Srbija znati da ceni podršku Rusije i njeno zalaganje za očuvanje prava, stabilnosti i mira. Rusija i njen predsednik Vladimir Putin u ovom istorijski važnom trenutku za Srbiju zastupaju principijelan stav da se moraju poštovati načela međunarodnog prava, da nema jednostranog menjanja granica suverenih država i da samo dogovor oko Kosova i Metohije koji bi prihvatile dve strane može biti odobren od Saveta bezbednosti, rekao je Koštunica i dodao da se Kosovo i Metohija moraju braniti što bržim usvajanjem novog Ustava Srbije.

Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je nakon sastanka Kontakt grupe o Kosovu da je najznačajnije da nije sprovedena, kako je rekao, već uveliko pripremljena odluka da će rešenje o budućem statusu Kosova biti pronađeno do kraja 2006. godine. Umesto toga, ostalo se pri staroj formulaciji da će se učiniti svi napori da to rešenje bude pronađeno do kraja godine, rekao je Drašković.

Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju rekla je da veruje da najnovija odluka Kontakt grupe nije u potpunosti jedinstvena:

«Naime, ruska strana je uspela da izdejstvuje da, istina, bude doneseno rešenje o budućem statusu Kosova i Metohije do kraja ove godine, ali da to rešenje neće biti putem prelamanja nego putem dogovora. Znači da će se intenzivirati sastanci i da bečki proces nije mrtav nego da se on dalje nastavlja, još intenzivnijim tempom. Mislim da je to malo ubrzana stvar sa rešenjem do kraja godine i mislim da to nije dobro. Ali, ipak, ako se ukaže potreba da se kroz pregovore stvar nešto i produži, mislim da će biti dovoljno poštenja i pameti u Kontakt grupi da se za koji mesec to i produži.»

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, ocenio je da je Kontakt grupa donela očekivanu odluku koja u suštini neće ništa promeniti u već započetom procesu utvrđivanja statusa i zaključio da nema naznaka da će rešenje biti doneto do kraja godine:

«Ja mislim da i u Kontakt grupi jako dobro znaju da se to neće ostvariti i da oni već intenzivno rade na direktnim razgovorima između sebe kako doći do neke rezolucije i šta je sadržaj te rezolucije. Mislim da je ovaj sastanak, bar zbog nivoa učesnika, bio taj na kojem je ozvaničen već pripremljen dogovor da Kontakt grupa uđe direktno, u početku u pritisak na Beograd i Prištinu i ispomoć Ahtisariju. A u drugoj fazi možda i u sopstveno angažovanje Kontakt grupe za izradu nekog oblika rezolucije.»

Boris Tadić, predsednik Srbije, najavio je da će u obraćanju na zasedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku izložiti snažnu opredeljenost demokratske Srbije za mir i stabilnost u regionu, kao i jasan stav protiv nezavisnosti Kosova.

* * * * *

Izjava Kontakt grupe sa sinoćnjeg sastanka na ministarskom nivou u Njujorku je za institucije Kosova i političke partije bila očekivana i potvrđuje principe koje je ranije utvrdila Kontakt grupa. Istovremeno, predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da izjava predstavlja donekle blaži stav u odnosu na prethodne, što se tiče određivanja vremena za rešavanje statusa Kosova.

Premijer Kosova Agim Čeku je izjavio u četvrtak da je za njega izjava zemalja članica Kontakt grupe o Kosovu bila očekivana i na liniji izjava koje je dobio tokom posete Vašingtonu. Čeku je na pauzi zasedanja Skupštine Kosova izjavio da je očekivao takvu izjavu i da je ona pozitivna za Kosovo:

“Ona potvrđuje da status treba da se reši do kraja ove godine, da status treba da bude u skladu sa političkom voljom većine, a treba da se sačuva i multietnički karakter Kosova, što smo mi usvojili kao naše principe u ovom procesu.”

Čeku je rekao da izjava još jednom ističe značaj ostvarivanja standarda, što će biti najbolji pokazatelj da je Kosovo spremno i sposobno za status:

„Mi smo opredeljeni da ostvarimo standarde, ne samo zbog obaveze prema Savetu bezbednosti i Kontakt grupi, već i zbog građana, mi ćemo to učiniti.”

Šef Parlamentarne grupe DSK u Skupštini Kosova Alush Gashi je ocenio da izjava Kontakt grupe predstavlja podršku demokratskim institucijama i građanima Kosova za zaštitu prava manjina i političku i ekonomsku postojanost:

«Mislim da, što se pre reši konačni status, što je nezavisnost Kosova, tim pre će se otvoriti perspektive za građane Kosova i za regionalni mir i stabilnosti.»

Gashi ističe da na institucijama Kosova ostaje da usko sarađuju sa međunarodnom zajednicom, posebno sa zemljama članicama Kontakt grupe, kako bi ušli u porodicu demokratskih država. Član Pregovaračke delegacije Kosova o decentralizaciji Ylber Hysa ocenio je izjavu šefova diplomacija zemalja Kontakt grupe kao očekivanu i na liniji stavova Kontakt grupe sa vašingtonskog sastanka, na početku razgovora o statusu Kosova:

«Na neki način to je nastavak stavova koji su započeti vašingtonskom deklaracijom Kontakt grupe. Ovim se Ahtisariju istovremeno otvara put da radi na paketu oko statusa i strane se obavezuju da ne blokiraju proces statusa.»

To je, prema Hisaju, istovremeno očuvanje konsenzusa u okviru Kontakt grupe. On je ocenio da je i poziv Kontakt grupe zvaničnom Beogradu da ne opstruira učešće kosovskih Srba u institucijama nastavak takvih zahteva:

«Dobro je što se to i ovoga puta zahteva. Za Kosovo to ima i političku konotaciju, zbog činjenice da se ističe potreba učešća Srba u kosovskim institucija, čime se takođe priznaje i činjenica da neki od njih tu odluku nisu doneli na svoju glavu.»

Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić je ocenio da izjava sa sinoćnje sednice Kontakt grupe predstavlja u neku ruku blaži stav u odnosu na prethodne, što se tiče određivanja vremena za rešavanje statusa Kosova:

«Nije strogo određen rok, već je rečeno da treba da se trudi i da se zalaže da se rešenje nađe do kraja godine. To ostavlja mogućnost da može i posle toga. Međutim, bilo kako bilo, mislim da je Kontakt grupa veoma odlučna da se problem što pre reši.»

Komentarišući zahteve da zvanični Beograd prestane sa opstrukcijom učešća kosovskih Srba u institucijama Kosova, Nojkić kaže kako ocenjuje da nije to poziv upućen samo Srbima, već i međunarodnoj zajednici i Privremenim insitutcijama na Kosovu:

«Predsednik Tadić je u Beču rekao vrlo jasno da je Beograd spreman da ohrabri Srbe da uđu u institucije, ukoliko se proces decentralizacije bude definisao i ukoliko se počne sa njegovim ostvarivanjem.»
XS
SM
MD
LG