Dostupni linkovi

"MN Specialty Steels" kupuje Željezaru Nikšić


Prema odluci Tenderske komisije, ponuda britanske komapanije „MN Specialty Steels“ je procjenjena kao najbolja među nekoliko ponuda za kupovinu većinskog paketa nikšićke Željezare. Ponuda ove kompanije je prema broju bodova dvostruko bolja od ponude grčkog „Sidenora“ i njemačkog „Max Eichera“. Britanska kompanija je za većinsko vlasništvo Željezare ponudila 5,2 miliona eura, 117 miliona eura ulaganja u roku od pet godina, zadržavanje nivoa zaposlenih na 1500 radnika i u odnosu na sadašnji kapacitet dupliranje godišnje proizvodnje do 2011.

Iza „MN Specialty Steelsa“ navodno stoje jake strane investicione grupe, ali je uočljivo da je, i pored tenderskog uslova da ponuđač ima iskustvo u obliku proizvodnje čelika od najmanje pet godina ili da drži ili upravlja investicijama ne manjim od 200 miliona eura i da je u svakoj od prethodne tri poslovne godine imao profit, ponuda ove firme ocjenjena kao kompletna i prvorangirana, iako je osnovana isključivo radi kupovine nikšićke Željezare. Oleg Obradović, član borda direktora „ Specialty Steelsa“ za naš program ipak tvrdi da su svi traženi uslovi ispunjeni:

„Jedan od tih uslova je bio da većinski vlasnik firme koja konkuriše... ako on ispunjava uslove na tenderu, tada ta firma isto ispunjava. Znači ’Specialty Steels’ ispunjava uslove po tenderu, jer većinski vlasnik ove kompanije apsolutno ispunjava sve uslove koje je propisala vlada za prodaju tog paketa u Željezari, tako da je taj dio priče potpuno jasan. I svakako, tenderska komisija koja je juče donijela odluku je detaljno to razmatrala i ne bi bilo nikakvih dilema da se odbije ukoliko ta kompanije ne ispunjava uslove na tenderu.“

RSE: Da li je uobičajeno da se kompanije osnivaju samo radi kupovine druge i koliko je to opet neka okolnost koja može probuditi sumnju u valjanost cijelog posla?

OBRADOVIĆ: To nije ništa novo u biznisu. Više vlasnika formira kompaniju koja će se baviti isključivo i ima svoj menadžment, koja će se starati o određenom projektu. Kompanije se formiraju, to imate i u dijelu privatizacije u Crnoj Gori, ne samo ovdje, u ukupnom svijetu to nije specijalan slučaj u ovoj našoj privatizaciji Željezare. To jeste praksa i ja ništa ne bih dodavao tome. Ljudi koji se ozbiljno bave tom vrstom biznisa znaju to i nije to ništa novo.

RSE: I na kraju, otkud Vi u cijeloj priči? U javnosti ste, zahvaljujući svom angažmanu u internetu Crne Gore i „Telekomu“, prepoznati kao, prije svega, stručnjak za telekomunikacije.

OBRADOVIĆ: To je tačno i ja ostajem, nadam se, stručnjak za telekomunikacioni bizniz. Međutim, kada je počeo ovaj projekat da se radi, preko određenih privatnih veza iz prošlosti i porodičnih veza koje sam imao sa profesorom Vukčevićem koji je takođe jedan od direktora „MN Specialty Steelsa“, ja lično sam vidio da je tu jako ozbiljan projekat iza koga staje respektabilne finansijske institucije, svjetski priznate finansijske institucije i upravo zbog ozbiljnosti samog projekta je i moja odluka da i sam budem njegov dio.

Stav Sindikata Željezare o odluci tenderske komisije danas nije bilo moguće pribaviti jer je, kako nam je rekao Janko Vučinić, predsjednik Sindikata Željezare, cijeli sindikalni tim trenutno u Sloveniji. Dragan Mijanović, predsjednik Sindikata metalaca nije želio da se javno oglašava prije konsultacije sa odsutnim kolegama iz Sindikata Željezare. Neuspješan je bio i naš pokušaj da saznamo stav Pokreta za promjene koji je do sada bio jedan od najaktivnijih kritičara ukupnog procesa i konkretnih slučajeva u okviru privatizacije. Potpredsjednik ove partije Branko Radulović danas nije odgovarao na naše pozive.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG