Dostupni linkovi

SARAJEVO


Deset dana pred opšte izbore u Bosni i Hercegovini vode prema popularnosti među kandidatima za članove Predsedništva Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Ivo Miro Jović pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je od 11. do 15. septembra na uzorku od 760 ispitanika proveo Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.
Prema tom istraživanju Hrvat Ivo Miro Jović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine vodi sa 28,2% glasova ispred Iva Komšića za koga se opredelilo 261,% birača i Boža Ljubića za koga bi glasalo 23,9% ispitanika.
Od kandidata za člana Predsedništva iz bošnjačkog naroda za Harisa Silajdžića, kandidata Stranke za Bosnu i Hercegovinu opredelilo se 45,8% ispitanika, a za kandidata Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića 34,3%.
Član Predsedništva BiH iz srpskog naroda, prema ovom ispistivanju, najverovatnije bi trebalo da postane Nebojša Radmanović iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, za koga bi glasalo gotovo 40% anketiranih, dok kandidat Srpske demokratske stranke Mladen Bosić uživa podršku 13,8 % anketiranih.
Istraživanje snage političkih stranaka obavljeno na uzorku od oko 1.500 ispitanika pokazalo je da u Federaciji Bosne i Hercegovine podršku od po 20% birača imaju Stranka demokratske akcije, Stranka za BiH i Socijaldemokratska partija, HDZ BiH podržava 62,% ispitanika, a – gotovo duplo više nego kasnije osnovanu HDZ 1990 koju podržava 3,3% anketiranih.
Najpopularnija stranka u Republici Srpskoj je Savez nezavisnih socijaldemokrata koga podržava 40,1% građana. Slede Srpska demokratska stranka sa podrškom 14,3% anketiranih i Socijalistička partija sa 10,9%.
XS
SM
MD
LG