Dostupni linkovi

Novi kurs Ujedinjenih naroda


Ovogodišnjom, 61 sjednicom Opće skupštine Ujedinjenih naroda prvi put će predsjedati muslimanka, Sheikha Haya Rashed Al-Khalifa iz Bahreina. Ona najavljuje novi kurs Ujedinjenih naroda koji se neće ograničiti samo protokolarne i deklarativne promjene, kaže Al-Khalifa:

“Prije svega nastavit ćemo provedbu procesa reforme Ujedinjenih naroda i dovršiti ranije dogovoreno jačanje Ekonomskog i socijalnog Vijeća, te provesti reformu Vijeća sigurnosti. Dovršit ćemo i formiranje novih organa, poput Vijeća za ljudska prava i Povjerenstva uspostavu mira, i pokrenuti njihov rad.”

Glavna izvršna vlast Svjetske organizacije u rukama je glavnog tajnika Kofija Annana kojem ove godine istječe mandat na čelu UN-a i o čijem će se mogućem nasljedniku razgovarati i tokom predstojećeg skupa svjetskih čelnika u New Yorku. Annan, koji se na ovoj dužnosti nalazi deset godina, ostat će bez sumnje upamćen kao jedan od najglasnijih pobornika zaštite ljudskih prava i demokracije. Glavni tajnik se nada da će ovogodišnja Opća skupština dodatno afirmirati te vrijednosti:

“Zbilja sam sretan zbog toga što su zemlje članice prihvatile činjenicu da je pred Ujedinjenim narodima vrlo važan posao u tri ključne oblasti: uspostavi mira i sigurnosti; ekonomskom i socijalnom razvoju, te ljudskim pravima i uspostavi vladavine prava. U nekima od ovih oblasti već smo postigli napredak, u neke moramo uloziti dodatne napore. No, općenito, čini mi se da raste spoznaja o vaznosti ljudskih prava i vladavine zakona i, općenito, dobre vlade."

Glavni je tajnik odbio spekulirati o mogućem nasljedniku, ali je potvrdio da bi volio kada bi na to mjesto bila izabrana žena:

“Što se tiče mog nasljednika, često sam govorio kako su moji prethodnici obavljali ovaj posao na svoj način, a ja na svoj. Nadam se da će i moj nasljednik ili nasljednica raditi na svoj način.”

Nekoliko uglednih imena već se pominju kao mogući Ananovi nasljednici, među njima i predsjednica Latvije, Vaira Vike-Freiberga, čiju su kandidaturu za u subotu službeno podnijele tri baltičke države.

Među ostalim važnim pitanjima koja će biti na dnevnom redu predstojećeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda je i smanjivanje duga najsiromašnijim zemljama svijeta, osobito onima u Africi. Sudionici će također raspravljati i o reformi Vijeća sigurnosti UN-a, koje od 1945 godine čini pet stalnih članica – Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija, te devet rotirajućih članica s dvogodišnjim mandatom.

Kofi Annan je među svjetskim čelnicima koji se zalažu za reformu Vijeća sigurnosti za, koje vjeruje da po svom sastavu ne odražava političku realnost 21. stoljeća.

Neki od postojećih prijedloga predviđaju proširenje broja stalnih članica tog tijela na 7 ili 9 članica, s Japanom, Indijom, Njemačkom i Brazilom kako najozbiljijim kandidatima za popunu tih mjesta.

Kao i uvijek, skup svjetskih lidera poslužit će i za seriju bilateralnih i neslužbenih susreta na kojima će se raspravljati o najvažnijim svjetskim temama poput stanja u Iraku, Afganistanu, Libanonu, Darfuru, pitanju iranskog nuklearnog programa i budućem statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG