Dostupni linkovi

VATIKAN / GAZA / RABAT / NJUJORK


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI (Benedictus) se u subotu izvinio muslimanima jer je uporedio proroka Muhameda sa zlom i nasiljem.
Sveta stolica je saopštila da je papi "jako žao ako su pojedini delovi njegovog govora zvučali uvredljivo za osećanja muslimanskih vernika".
Mnoge države sa većinskim muslimanskim stanovništvom su u protekla četiri dana negativno reagovale na papin govor u kojem je u utorak u Nemačkoj citirao reči jednog vizantijskog vladara iz 14. veka: "Pokažite mi šta je prorok Muhamed novoga doneo naći ćete samo zle i nehumane stvari, poput njegove zapovesti da se mačem širi vera koju propoveda".
Maroko je povukao na konsultacije ambasadora iz Vatikana.
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan (Reçep Tayyip) je kritikovao papinu izjavu: "Mislim da nije korektno tako govoriti o veri i Proroku. To je za nas neprihvatljivo, to je neprihvatljivo u čitavom islamskom svetu. Ne bi to trebalo da bude prihvatljivo ni u hrišćanskom svetu. I zato imate ovakvu reakciju sveta", rekao je premijer Erdogan.
Na Zapadnoj obali, na teritoriji Palestinske Samouprave su u subotu bačeni molotovljevi kokteli na hramove grčke i anglikanske crkve.
"Njujork tajms" (New York Times) je u subotu pozvao papu da se iskreno izvini muslimanima i podsetio da je ovaj poglavar Rimokatoličke crkve i ranije, kada je bio čelnik vatikanske Komisije za crkvenu dogmu, izazivao napetosti između hrišćana i muslimana kao kada se pre dve godine usprotivio ulasku Turske u Evropsku uniju.
XS
SM
MD
LG