Dostupni linkovi

Imenovan specijalni izaslanik za Mostar


Odlukom OHR-a, Norbert Vinterštajn imenovan je danas specijalnim izaslanikom visokog predstavnika za Mostar. Vinterštajn neće imati ovlasti supervizora, već će u razumnom roku pokušati pomoći vlastima grada Mostara, ali i političkim partijama da otklone blokade u radu Gradskog vijeća. Kako je danas pojasnio visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling, Vinterštajn će zajedno sa strankama pokušati pronaći rješenje za Hercegovačku RTV koja, iako finansirana gradskim budžetom, i dalje ima jednonacionalni upravljački i uređivački kadar. Također pokušat će naći rješenje i za ujedinjenje javnih komunalnih preduzeća, te ubrzati proces reorganizacije gradske uprave:

«Ukoliko u toku medijacije ne dođe do političkog dogovora u nekom razumnom roku, Vinterštajn će u svojstvu arbitra i specijalnog izaslanika moći strankama predložiti sopstveno rješenje. Ako prijedlozi ne budu prihvaćeni, bit će proslijeđeni Uredu OHR-a.»

Kristijan Švarc Šiling je dodao kako će mandat specijalnog izaslanika trajati tri mjeseca i neće biti produžen. To je otprilike i rok u kojem se moraju pronaći rješenja, nezvanično je potvrđeno iz Ureda visokog predstavnika, dok se o konkretnium sankcijama za neodgovorne političare danas nije željelo govoriti.

Dok su predstavnici vladajućeg dvojca, SDA i HDZ-a, uglavnom pozdravili odluku visokog predstavnika, opozicija smatra kako se ništa bitnije neće promijeniti imenovanjem specijalnog izaslanika. Zoran Perić, SDP:

«Visoki predstavnik odugovlači da se neke stvari prolongiraju za rješavanje nakon izbora, bez nekih konkretnih naznaka da će se uopšte uključiti u to, da će on dati neku svoju odluku.»

Iako visoki predstavnik o konkretnim rješenjima danas nije želio govoriti, podsjetimo da Hercegovačka RTV, ali ni komunalno preduzeće nisu jedini problemi Mostara. Institucije koje su pravno ujedinjene i dalje imaju jednonacionalnu upravljačku strukturu, dok pitanje, primjerice, jedinstvenog urbanističkog zavoda nije ni otvoreno. Nacionalne predznake i dalje imaju mnoge institucije, dok se imena ulica i dalje vežu uz fašističke ideologe. Sve ovo trebalo je riještit još prije dvije godine u skladu sa statutom i rokovima koje je nametnuo Ured visokog predstavnika, što nije napravljeno.

Iako je visoki predstavnik danas izbjegao govoriti o odgovornosti međunarodne zajednice, podsjetimo da je OHR-ova jedinica za implementaciju statuta prošle godine okončala svoj rad, kako su tada istakli predstavnici međunarodne zajednice, u potpunosti uspješno. Nekoliko mjeseci kasnije, visoki predstavnik donosi odluku o specijalnom izaslaniku, što je i svojevrsno priznanje da se u Mostaru, unatoč optimističnim izjavama međunarodnih zvaničnika, malo toga promijenilo nabolje.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG