Dostupni linkovi

Iran spreman za nove uvjete


Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad izjavio je danas u Dakaru kako je otvoren za nove uvjete kojima bi se razriješio spor njegove zemlje i međunarodne zajednice o nuklernom programu što ga razvijaju vlasti u Teheranu.

"Mnogo smo puta iskazali i objasnili stav o našem nuklearnom programu i naš se odnos prema tome pitanju nije promijenio. Podržavamo dijalog i pregovore i vjerujemo da se taj problem može zajednički riješiti u kontekstu dijaloga i pravde. Objavljujem da smo raspoloženi i spremni za nove uvjete," izjavio je predsjednik Ahmedinedžad tokom posjeta Sudanu, u kojem se zadržao na proputovanju za Kubu, gdje će sudjelovati na samitu Nesvrstanih zemalja.

Ahmedinedžad nije rekao za kakve je nove uvjete Iran spreman, niti što je bi mogao ponuditi u slučaju da se ti uvjeti pokažu prihvatljivima. Međunarodna zajednica proljetos je ponudila Iranu paket poticajnih, uglavnom ekonomskih mjera, kako bi ohrabrila vlasti u Teheranu da u odustanu od procesa obogaćivanja urana u svojim nuklearnim pogonima. Ponuđeno je da se taj proces obavlja u nekoj drugoj zemlji. Iran nije prihvatio taj prijedlog.

Dugotrajno držanje u tajnosti i samog postojanja iranskog nuklearnog programa i pogona, te uporno odbijanje međunarodne kontrole aktivnosti koje se u njima provode, navele su Sjedinjene Države i Evropsku uniju da posumnjaju u tvrdnje Irana da atomsku energiju zbilja želi koristiti isključivo za civilne potrebe. Vlasti u Teheranu odbijaju tvrdnje da žele proizvesti atomsku bombu.

Dosadašnja nepopustljivost Irana navela je Sjedinjene Države da zatraže od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda uvođenje međunarodnih sankcija protiv te zemlje. O tome bi iduće sedmice u New Yorku trebali razgovarati ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke, najavila je američka državna tajnica Condoleeza Rice:

"Oduvijek smo vjerovali da Iran ima jasan izbor. Ili krenuti putem pregovora i prekinuti obogaćivanje urana ili krenuti putem koji će navesti međunarodnu zajednicu da rješenje potrazi pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Jasno je da smo na putu koji vodi ka Vijeću sigurnosti."

Kina koja se protivi takvoj mjeri pozvala je danas vlasti u Teheranu da uspostave punu suradnju s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, upozorio je kako međunarodna zajednica ne smije dopustiti da Bliski istok zahvati nova kriza koju bi mogao potaći spor s Iranom:

"Ne možemo si priuštiti još jednu krizu u regiji. Apeliram na Irance da podignu oblak neizvjesnosti sa svog nuklearnog programa."

U međuvremenu, evropski povjerenik za vanjsku politiku Javier Solana i glavni iranski pregovarač o nuklearnom programu Ali Larijani, navodno su blizu postizanju sporazuma kojim bi Iran odustao od obogaćivanja urana u zamjenu za nuklearno gorivo dopremljeno iz neke druge zemlje. Njihov za danas najavljen sastanak odgođen je bez obrazloženja, ali je Solanin ured objavio kako će se kontakti sviju strana nastaviti na nižoj razini.
XS
SM
MD
LG