Dostupni linkovi

Status će biti rešen do kraja godine


Di Karlo i Lehne, koji borave na Kosovu, nakon sastanka Kontakt grupe u Sofiji sastali su se sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu i Pregovaraćkom ekipom Kosova. “Rekli smo da će se učiniti svi napori da se tokom ove godine pregovorima postigne rešenje statusa Kosova”, rekla je Di Karlo novinarima nakon sastanka sa predsednikom Sejdiu. Ona je od strana u pregovorima zatražila veću fleksibilnost i istakla da će na Kosovu i nakon rešavanja statusa biti civilnog i vojnog prisustva. “Mi smo se opredelili za principe Kontakt grupe iz januara i učinićemo napore da se status reši tokom godine”, kazala je ona, ističući kako rešenje treba da obezbedi “funkcionalne aranžmane koji će voditi ka Kosovu koje je sigurno za sve, sa velikim mogućnostima zaštite manjinskih zajednica”.

Izaslanik EU Stefan Lehne je rekao da su evropski mehanizmi zainteresovani da se postigne što više u ostvarivanju standarda:

“Obećavajući je progres koji je postignut poslednjih nedelja, ali treba učiniti mnogo na približavanju manjina. U fazi smo kada su razgovori o statusi intenzivni i interesantni.”

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da će se proces utvrđivanja stausa okončati priznavanjem nezavisnosti Kosova i međunarodnim priznanjem nezavisnosti, jer je to interes svih građana Kosova. On je istakao da institucije i građani Kosova posebnu pažnju posvećuju pravima i slobodama manjina.
XS
SM
MD
LG