Dostupni linkovi

Amerikanci ipak izručuju Šaćirbegovića


Dženana HALILOVIC

Ministarstvo pravde BiH još nema zvaničnu informaciju o tome kada će i da li će bivši ambasador BiH pri UN-u i nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbegović biti izručen Bosni i Hercegovini. Ministar pravde BiH Slobodan Kovač:

“Mi smo tražili od nadležnih vlasti Sjedinjenih Američkih Država da se izruči gospodin Šaćirbegović na osnovu relevantne sudske dokumentacije iz koje se vidi da se protiv njega vodi postupak.”

Šaćirbegović je uhapšen 25. marta 2003. godine u svojoj kući u Njujorku na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje, izdatog u Bosni i Hercegovini, a zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog poslovanja, zbog čega je BiH oštećena za oko 2 i po miliona dolara. Pušten je iz pritvora u SAD-u, a istragu protiv njega vodi državno tužilaštvo. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić:

“U Tužiteljstvu BiH postoji predmet koji se odnosi na gospodina Muhameda Šaćirbegovića, a predmet se odnosi na navodne financijske pronevjere i zlouporabu položaja. Predmet je u nadležnosti Posebnog odjela Tužiteljstva BiH.”

Komisija Ministarstva vanjskih poslova BiH je, podsjećamo, 2001. godine utvrdila nepravilnosti prilikom raspolaganja sredstvima u vrijeme Šaćirbegovićevog mandata. Komisija je tom prilikom ustanovila da je tokom 2000. godine Šaćirbegović podigao sa računa Misije pri UN-u i Generalnog konzulata BiH u Njujorku 610.000 dolara, od čega je validnom dokumentacijom opravdano svega 86.000 dolara. Utvrđeno je i da je Šaćirbegović sa računa Vlade BiH povukao 1,8 miliona dolara, a još uvijek je nepoznato gdje je i kako potrošio taj novac. Kako stoji u izvještaju, Muhamed Šaćirbegović je naveo kako je pismeno o svojim poslovima izvještavao tadašnjeg lidera SDA i bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, koji je njegovo objašnjenje smatrao neprihvatljivim. Naime, Šaćirbegović je tvrdio kako je novcem Misije plaćao i delikatne poslove o kojima ne može govoriti ili podnositi dokumentaciju.

Na pitanje da li postoji situacija u kojoj se državna sredstva mogu trošiti na, kako tvrdi Šaćirbegović, delikatne namjene, ministar pravde BiH Slobodan Kovač za Radio Slobodna Evropa kaže:

“Bogami, sumnjam u ovakvim slučajevima. Ako su tolika sredstva trošena i ako su trošena na način kako se to pretpostavlja, sumnjam ja da nešto može nekoga ekskulpirati.”

U pismu upućenom Izetbegoviću, Šaćirbegović je svojevremeno naveo da je sredstva trošio, između ostalog, i na troškove advokatskog tima koji zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u slučaju tužbe BiH protiv tadašnje SRJ za agresiju i genocid, za studiju istraživanja zločina u Srebrenici, za izdatke za kandidaturu Sarajeva za dobijanje organizacije igara dobre volje 2003. godine, za troškove sarajevskog hora na proslavi u Dejtonu itd.

Bivši bh. ambasador pri UN-u je u ranijim komentarima iznio kako je riječ o politički motivisanom postupku zbog njegovih odnosa sa Alijom Izetbegovićem. Muhamed Šaćirbegović je nedavno Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev u kojem traži da se procijeni da li je istraga koja se protiv njega vodi u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Također, Šaćirbegović je najavio i žalbu Evropskom sudu za ljudske prava.
XS
SM
MD
LG