Dostupni linkovi

Koliko i kako Srbija ulaže u RS?


Zoran PRERADOVIC, Milad OBRADOVIC

Predsednik RS Dragan Čavić danas se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu, a nakon izjave premijera ovog bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika da je Vlada Srbije iz Nacionalnog investicionog programa izdvojila 100 miliona evra za razvoj privrede, u bolnice i škole u Republici Srpskoj, otvara se pitanje koliko Srbija ulaže u Republiku Srpsku, kakvu dobit Srbija može očekivati, te da li su, ipak, u pitanju politički motivisane odluke vlade u Beogradu.

Izjava premijera Republike Srpske S Milorada Dodika da je Vlada Srbije iz Nacionalnog investicionog programa izdvojila 100 miliona evra za razvoj privrede, bolnice i škole u Republici Srpskoj, samo je deo ekonomskih mera koje potencira kabinet premijera Srbije Vojislava Koštunice. Naime Vlada je za 26. septembar najavila je posetu Banja Luci 300 privrednika na čelu sa ministrom privrede Predragom Bubalom. Predrag Bubalo u izjavi za naš program ističe da ne želi da govori o iznosima koji se ulažu u Republiku Srpsku jer je to posao ministra finasija. On dodaje da će u delegaciji, koja 26. septembra odlazi u Republiku Srpsku, biti privrednici koji već imaju uspešnu saradnju sa privrednim subjektima u Bosni i Hercegovini, ali i oni koji traže šansu za ulaganja:

„Mi kao vlada želimo da podržimo sve one koji žele da učestvuju u privatizaciji u Republici Srpskoj i da jednostavno ti odnosi budu onako kako i dolikuje bratskim narodima. Ekonomski odnosi su u funkciji ekonomskog razvoja, a ekonomski razvoj je pre svega u funkciji egzistencijalnog opstanka srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Dobre privredne odnose smatramo najprirodnijim i mislimo da ih najlakše razumevaju i oni koji vrše montoring u BiH, odnosno da tu mogu imati najmanje nekakvih prigovora i zamerki.“

Istovremeno, ministar finasija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić nije bio dostupan kako bi dao podatke o visini i nameni ulaganja Srbije u Republiku Srpsku.

Ekonomski ekspert dr. Milan Kovačević, u izjavi za naš program ističe da svako, pa i ekonomsko pominjanje Republike Srpske ima politički značaj i to ovako objašnjava:

„Zato što je ovde još uvek dosta ugrijana nacionalistička ideja u jednom segmentu stanovništva. Neobično je da se taj nacionalni investicioni plan dijeli uvijek tamo gde nekome, ko o tome izjavljuje, to može donijeti neke koristi. Ja se bojim da je takav prilaz podjeli značajnih novaca, kojima je uvećan budžet, stvarno krajnje loš. Mi imamo već pretjerane rashode.“

Podsećajući da je Bosna i Hercegovina jedna od retkih država sa kojom Srbija ima pozitivan spoljnotrgovinski bilans, nekadašnji ministar privrede Aleksandar Vlahović smatra da postoje opravdani ekonomski razlozi zbog koji Srbija treba da ulaže u Republiku Srpsku, najpre zbog činjenice da se otvaraju mogućnosti u oblasti energetike i infrastrukture:

„Naravno da je dobro da Vlada Republike Srbije podržava investiranje od strane privatnih investitora. S druge strane, sasvim je prirodno i normalno da se unapređuju odnosi između Srbije i Republike Srpske, i to nije samo unapređenje političkih odnosa u klasičnom smislu te reči, nego se to unapređenje najbolje postiže unapređenjem ekonomskih odnosa.“

A kada je reč o dobiti koju bi Srbija mogla da ima od ulaganja u Republiku Srpsku, ministar za privredu Predrag Bubalo kaže:

„Ako neko razmišlja o ciframa, onda je veoma teško egzaktno se izraziti koliko je dobit. Ali mi znamo da je BiH najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srbije u domenu izvoza iz Republike Srbije. Prema tome, kada govorimo o nekoj konkretnoj dobiti, to je dovoljno.“

Bilo kako bilo, o visini investicija u Vladi Srbije ne žele da govore. Interesantno je, primera radi, da ni šef ekonomskog tima Vlade Srbije u pregovaračkom timu za Kosovo, Nenad Popović, ne želi da komentariše egzaktne iznose koje Vlada ulaže na Kosovo:

„Niko me nije pitao koliko Republika Srbija ulaže u Apatin, koliko Republika Srbija ulaže u Sremsku Mitrovicu ili koliko ulaže u Niš. Šta znači ,ulaže‘? Pazite, to je naša teritorija. Mi tu imamo svoje institucije. Ja to ne mogu da nazovem ,ulaganje u sopstvenu teritoriju‘.“

„“Govoreći o odnosima Srbije i Republike Srpske, ekspert Milan Kovačević ističe da bi ekonomski odnosi sa svim zemljama u okruženju morali brže da napreduju i zaključuje:

„Mislim da ovde nema mnogo namere da to donese ekonomske, nego u većoj meri političke poene.“

* * * * *

U Bosni i Hercegovini kažu da je svaka investicija dobrodošla u tu zemlju, ali i ističu da bi bilo bolje takve poslove dogovarati na nivou države.

Bosna i Hercegovina na svaki način želi privući strani kapital, prije svega imajući na umu veliku stopu nezaposlenosti. To je dobro poznat i priznat stav, jer investicije su nužne za rješavanje tog problema, kazao je naš program Tarik Sadović, poslanik Narodne skupštine Republike Srpske, član Stranke demokratske akcije:

«U tom smislu i najave iz Srbije da želi ulagati nekih stotinjak miliona eura u privredu BiH jesu pozitivna stvar.»

Sadović, pak, dodaje da postoji dilema. Naime, ta ulaganja jesu pokrivena nekom vrstom specijalnih odnosa, ali ostaje u isto vrijeme i izvjesna sumnja u dobre namjere:

«Da Republika Srbija na nivou država, dakle Bosne i Hercegovine i Srbije, rješava to pitanje, mislim da bi svi aplaudirali tom potezu. Međutim, ovako ostavlja se jedna sumnja da ipak ono što radi premijer RS-a Milorad Dodik je u funkciji promocije njegove politike, dinamizma njegove vlasti i u funkciji predstojećih izbora. Dobro je da se ulaže u BiH, odnosno u RS, ali nije dobro da se to radi na ovakav način. U svakom slučaju, za budućnost i za dobre međunacionalne i dobrosusjedske odnose između dvije države bilo bi najbolje da se to radi na jedan transparentan način, na način gdje će se državni organi i jedne i druge zemlje sastajati i dogovarati, naravno uz prisustvo entitetskih premijera, pa neka ’svak uzme svoj komad slave’.»

Za Dušana Stojčića, poslanika u Narodnoj skupštini RS-a i potpredsjednika Srpske demokratske stranke, posjeta privredne delegacije Srbije Banjoj Luci ne predstavlja bilo kakav vid izražavanja, kako napominje, aktuelne politike, premda to neko želi tako prikazati:

«Smatram da je obaveza svake izvršne i zakonodavne vlasti u RS-u da gradi dobre odnose sa Srbijom, jer je to i ekonomski, ali i svaki drugi, u krajnoj liniji i nacionalni interes našeg naroda, pa i svih građana koji žive ovdje. Ne vidim kome to može smetati i ne vidim u tome nikakvu politiku, izuzev činjenice da, možda, u ovoj predizbornoj kampanji neke političke stranke, a naročito aktuelna vlast, tu prije svega mislim na SNSD, nastoji da se prikaže kao neko ko je nešto posebno zaslužan za to. Ja mislim da tu nema te vrste zasluga, da su ti odnosi takvi bili i ranije, da će oni biti u budućnosti i još bolji i da će se razvijati bez obzira na to što jednom možete imati jednu vlast, sutra neku drugu vlast.»

Za posjetu privredne delagacije Srbije Republici Srpskoj u Ministarstvu vanjskih poslova BiH tek kažu da je riječ o saradnji dvije privredne komore i da o tome ovo ministarstvo ne može ništa više reći. Ni u Vladi Federacije takođe ne smatraju da je potrebno da kažu bilo šta o toj posjeti.

I Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bilo je pogrešna adresa za raspitivanje o posjeti brojne delegacije Srbije Republici Srpskoj. Naglašavaju da nisu dobili ni papira o tome. Savjetnica ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Edita Perić:

«Zašto bismo mi morali uopće davati neki komentar ako je neko zbivanje? Nije ga niko ni tražio, mi uopće ne znamo šta se... Od vas prvi put čujemo za to.»
XS
SM
MD
LG