Dostupni linkovi

NJUJORK


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je danas o Kosovu.
Čelnik Civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Joakim Riker (Joachim Rücker) je rekao podnoseći izveštaj o stanju na Kosovu među ostalim i to da odlaganje rešenja statusa Kosova može samo da izazove veću napetost.
"Beograd zadržava snažan uticaj na stavove Srba sa Kosova. Želeo bih da vidim jasan signal vlasti u Beogradu kosovskim Srbima da je njihova budućnost na Kosovu ako oni to žele i da nemaju razloga da odu već moraju naći puteve da sarađuju sa izabranim vlastima Kosova. ... Da, Srbi sa Kosova su u teškoj situaciji. Plaše se za budućnost i ne znaju kome mogu da veruju. Ali izolacija nije odgovor na te probleme. Integracija jeste", rekao je čelnik Civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu.
Predstavnica Srbije Sanda Rašković Ivić je ponovila stav svoje zemlje o neophodnosti nemenjanja granica.
"Republika Srbija rezolutno smatra da su održavanje i promovisanje mira i stabilnosti u na zapadnom Balkanu mogući samo striktnim pridržavanjem međunarodnih principa. To pre svega podrazumeva nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta demokratskih zemalja", rekla je Sanda Rašković Ivić.
Sednici je prisustvovao predsednik Vlade Kosova Agim Čeku (Agim Çeku), ali nije govorio.
XS
SM
MD
LG