Dostupni linkovi

Poziv na jedinstvo u ratu za civilizaciju


Američki je predsjednik "rat protiv terorizma" poveden prije tačno pet godina, jutros rano redefinirao, ni manje ni više nego u rat za civilizaciju:

"Ove borbe nazivaju sukobom civilizacija. Istina je, međutim, da je riječ o borbi za civilizaciju. Mi se borimo za održanje načina života koji uživaju slobodni narodi. I mi se borimo za mogućnost da dobri i pošteni širom Bliskog istoka mogu graditi društvo zasnovano na miru, toleranciji i dignitetu."

Televizijsko je obraćanje trajalo 18 minuta, a emitirano je u udarnim terminima u SAD. Sve su TV mreže prekinule svoje redovne programe i prenijele predsjednikov govor. Na samom početku Bush je kratko govorio o sjećanjima na žrtve 11.septembra 2001, a odmah zatim skrenuo na globalni rat. Svijet je, po Bushovom mišljenju, opet u svojoj ranoj fazi borbe između dobra i zla. Ovo je generacija koja je pozvana da se bori, kaže američki predsjednik koji poručuje da rat nije gotov i ne može biti odgodjen, i da ne liči ni na jedan dosada vođen:

"Suočili smo se neprijateljem odlučnim da u naše domove unese smrt i patnju. Amerika nije tražila ovaj rat i svaki Amerikanac želi da je rat već okončan. I ja to isto želim. Ali, rat nije gotov i neće biti sve dok ne pobijedimo mi ili ekstremisti. Ako to ne učinimo mi ostavićemo našoj djeci Bliski istok kojeg vode teroristi i radikalni dikatori naoružani nuklearnim oružjem. Mi smo u ratu koji će odrediti novi pravac u ovom stoljeću i koji će odrediti sudbinu miliona ljudi širom svijeta."

Samo prije osam sedmica istraživanja su pokazala da je većina Amerikanaca protiv rata u Iraku i da većina misli kako je rat protiv terorizma greška. Sinoćnji govor je prilika Georgu Bushu da se uoči izbora, direktno i lično, obrati biračima. Prvi put od početka invazije na Irak, američki je predsjednik javno izgovorio da je dosada u ratovima na istoku poginulo skoro 3.000 Amerikanaca, isto koliko i u terorističkim napadima na New York, prije pet godina. Prvi put je George Bush govorio i o svojim dilemama:

"Često su me pitali zašto smo u Iraku kad Sadam Husein nije odgovoran za 11.septembar. odgovor glasi – Sadam je bio opasnost, što su prepoznali moja administracija, Kongres i Ujedinjeni narodi. A nakon 11.septembra Sadamov režim postao je prijetnja koju svijet više nije mogao trpjeti."

Američki predsjednik, međutim, nije objasnio koju je to opasnost predstavljao Sadamov režim, ali je zato kazao kako se neće udovoljiti zahtjevima za povlačenje:

"Nećemo se povući dok posao ne bude završen. Koliko je god grešaka u Iraku napravljeno, najveća bi bila povući se. Ukoliko se naše trupe povuku, oni nas neće ostaviti na miru, oni će nas slijediti. Američka se sigurnost brani na ulicama Bagdada."

Svoju je predizbornu poruku George Bush uspio poslati, najvećem mogućem broju glasača, u najgledanijem TV terminu, u 9.00 sati uveče. Govor, za kojeg je obećao da neće biti politički, završio je pozivom Amerikancima na ujedinjenje, kako bi zajedno ispunili:

"Zadatke koje je istorija postavila pred nas - da pobijedimo neprijatelja, zaštitimo ljude, i uvedemo 21 stoljeće u svjetlo doba ljudskih sloboda."
XS
SM
MD
LG