Dostupni linkovi

Brisel traži ubrzanje reformi nakon izbora


Da bismo na pravi način odgovorili na izraze zabrinutosti o potrebi poboljšanja administrativnih kapaciteta, mi smo tražili da nam se jasno ukaže na kapacitete koje treba osnažiti, rekla je Gordana Đurović, crnogorski ministar za evroatlantske integracije, govoreći o predstojećem postizbornom periodu s aspekta upozorenja koja su, zajedno sa prvim reakcijama iz inostranstva, počela da pristižu sa više relevantnih evropskih adresa - o neophodnosti nastavka reformi, izgradnji pravne države i poboljšanja administrativnog kapaciteta. U tom smislu, najkonkretniji je bio evropski komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren, koji je rekao da će to u narednom periodu biti glavni izazov za Crnu Goru.

Mi ćemo pokušati da na sve teze o našem administrativnom kapacitetu odgovorimo i kroz naš godišnji izvještaj, rekla je ministar Đurović, naglašavajući da povjerenje dobijeno od građana na izborima, ali i Evropske unije kroz novi pregovarački mandat, govori da i sama aktuelna administracija može imati povjerenja u sebe:

„Slijede vrlo važni događaji: dinamično pregovaranje sa projekcijom da se do 19. decembra mogu završiti pregovori, dobiti privremeni trgovinski sporazum odmah početkom godine i da bude što bolji godišnji izvještaj, da što više potvrdimo šta smo sve uradili, da tačno vidimo šta nas očekuje. Naravno i evropsko partnerstvo, da se ispunjava čekajući na ovo, da i Parlament i Vlada rade sve ono što smo i najavili i što je i u ovoj komprimovanoj agendi za period septembar, oktobar, novembar, decembar postavljeno pred Crnu Goru i bez obzira na ovaj novi mandat, konstituisanje nove skupštine, nove vlade... posao ne trpi nijedan dan kašnjenja. Ima ga jako mnogo.“

Buduća vlada će biti na veoma velikim iskušenjima jer više neće postojati teme koje bi se mogle koristiti kao alibi za izbjegavanje strukturnih reformi, prije svega državne uprave i sistema vlasti, smatra Nebojša Medojević, predsjednik najjače opozicione stranke - Pokreta za promjene, koji je naglasio da će prvo iskušenje u procesu evropskih integracija biti upravo primjena evropskih standarda u samom sistemu vladanja:

„Partijska lojalnost, partijska opredjeljenost, diskriminacija ljudi po partijskoj osnovi, nepostojanje kodeksa državnih službenika, veoma mala transparentnost, konekcije, veze, negativna kadrovska selekcija, korupcija... sve su to karakteristike jednog starog netransformisanog sistema vlasti koji u Crnoj Gori još uvijek nije ni dotaknut.“

Potpuna vlast znači i potpunu odgovornost, rekao je Dejan Vučićević, funkcioner opozicione Narodne stranke, koji smatra da će Evropska unija i ostali relevantni međunarodni faktori sigurno i u narednom periodu Crnoj Gori upućivati ozbiljna upozorenja o neophodnosti nastavka reformi, poboljšanja administrativnog kapaciteta i izgradnji pravne države:

„Tu se, prije svega, misli na ove institucije koje predstavljaju državu kao što su tužilaštvo, sudstvo i policija. Oni sada imaju šansu da nešto urade da bi približili Crnu Goru tim tokovima i dokazali međunarodnoj zajednici da se na tom poslu ozbiljno radi.“
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG