Dostupni linkovi

Konačno rešenje kao za Kipar?


Otvorena opcija o statusu u budućoj rezoluciji o Kosovu pomoći će međunarodnoj zajednici da ublaži unutrašnje razlike, Prištini da počne proces nezavisnosti, dok će se ostvariti zahtev Beograda da Kosovo ne postane član Ujedinjenih nacija. Ovo je za Radio Slobodna Evropa ocenio Škeljzen Maljići, politički analitičar. Maljići je to izjavio osvrćući se na pisanje vodećih listova na Kosovu i u Srbiji, koji su pozivajući se na međunarodne izvore, naveli da će Savet bezbednosti usvojiti novu rezoluciju o Kosovu početkom naredne godine, kojom će biti otvorena mogućnost priznanja nezavisnosti. Prema rečima Maljićija, ovakva definicija doprineće da se izbegne konfrontacija u međunarodnom faktoru, koga čine Kontakt grupa i Savet bezbednosti UN:

“Ako se u rezoluciji konkretno ne odredi nezavisnost, to ostavlja mogućnost da i Rusija glasa za rezoluciju. S druge strane, ona zadovljava i činjenicu da slučaj Kosova ne moze biti presedan ako se ostavlja drugim državama da glasaju.”

Maljići podseća da su do sada mnoge države izrazile spremnost da priznaju Kosovo.

Štampa u Srbiji i na Kosovu navodi kako će “posle marta 2007. godine Savet bezbednost će izaći sa novom rezolucijom u kojoj se neće spominjati Kosovo kao deo Srbije, ali se neće spomenuti ni reč nezavisnost." Plan jen navode mediji, "da se ostavi prostor koji bi neke zemlje mogle da iskoriste i priznaju nezavisu državu Kosovo.”

Prema oceni Škeljzena Maljićija, predloženi scenario zadovoljava zahteve Prištine:

“Ovakva solucija može da bude veoma povoljna za Prištinu, jer će proces nezavisnosti početi, a rezolucijom će se instalirati instrumenti jedne praktično nezavisne države.”

Što se Beograda tiče, jedan njegov zahtev biće ispunjen ali on ne može biti potpuno zadovoljan:

“Na osnovu predloženog rešenja Kosovo ne može biti član UN, što je jedan od zahteva Srbije. Ali ona ne može biti zadovoljna, jer će mnoge zemlje, među kojima supersile SAD i Velika Britanija, priznati Kosovo.”

Poznati kosovski analitičar smatra da će se na Kosovu primeniti rešenja kao na Kipru, ali će ona biti mnogo naprednija, jer će Kosovo priznati veći broj zemalja. S druge strane, kosovski Srbi smatraju da će najavljena rešenja omogućiti i jednoj i drugoj strani da se bore za svoja prava. Ranđel Nojkić, lider kosovskih Srba, kaže kako bi otvorene mogućnosti u rezoluciji o statusu omogućile da se Srbija zalaže za zaštitu svog suvereniteta a da kosovski Albanci nastave sa pokušajima ostvarenja nezavisnosti:

“Za mene je ovo jedna neizvesnost u smislu konačnog statusa, bez obzira što predviđaju da će neke zemlje jednostrano priznati Kosovo kao nezavisnu državu i to je sada trenutak i šansa da i Srbija zaštiti svoj integritet. Mislim da je to jedan period, jedan proces koji će dugo strajati do konačnog stanja i do nečega što se zove optimalno rešenje.”

Najave da se preporuke o statusu mogu očekivati do kraja godine, dok se predlog rešenja u Savetu bezbednosti može očekivati početkom 2007. godine, mogle su se čuti i ranije, a danas mnogi smatraju da je otvorena mogućnost priznanja određenog statusnog rešenja potpuno realna.
XS
SM
MD
LG