Dostupni linkovi

Regionalna suradnja je test za ulazak u NATO i EU


"Status quo na Kosovu ne može se nastavljati, i zato bi, uz međunarodnu zajednicu, i sve zemlje regije trebale maksimalno poduprijeti napore UN-ovog izaslanika za Kosovo, Martia Ahtisarija", istakao je američki veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Bradtke.

Na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu okupilo se oko 150 sudionika iz jugoistočne Europe, Europske unije i međunarodnih organizacija, a jedinstvena ocjena je da se regionalna suradnja ne ostvaruje koliko bi mogla.

Koordinator Pakta o stabilnosti, Erhard Busek, pozvao je sve države na ovim prostorima na nastavak reformi, jačanje sigurnosti, te prometne i energetske povezanosti:

"Trebamo suradnju na razvoju regionalne zračne mreže i drugih prometnica. Molimo vas da općenito nastavite s razvojem infrastrukture. Novca u međunarodnim institucijama ima dovoljno. Tražimo samo razvojne projekte", poručio je Busek.

Umjesto pakta o stabilnosti, koji je pred gašenjem, glavnu će ulogu preuzeti Vijeće za regionalnu suradnju, a opća je ocjena kako je sazrelo vrijeme da “Odgovornost za regionalnu suradnju treba prenijeti na regiju samu.“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG