Dostupni linkovi

BECC


Zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan izjavio je danas u Beccu po zavrssetku dvodnevne runde pregovora o Kosovu da nije bilo velikih pomaka, "Raspravljali smo o svemu i dosslo je vreme da se ccine ustupci". On je istakao da se albanska strana pokazala kooperativnom u razgovorima o zasstiti verske i kulturne basstine na Kosovu, ssto se ne mozze recci i za srpske pregovoracce, kazao je austrijski diplomata.
Roan je najavio da che u sluccaju da dodje do zastoja u pregovorima glavni posrednik UN Marti Ahtisari izneti svoj predlog za ressenje statusa Kosova.
Kao sledechi korak Roan je naveo da che 15. septembra u Beccu biti odrzzani pregovori o decentralizaciji koji che se fokusirati na nove opsstine sa srpskom vechinom i njihove granice.
SSef beogradskog tima za prava zajednica na pregovorima u Beccu Aleksandar Simich ocenio je da su predstavnici kosovskih Albanaca bili veoma rigidni.
Nakon zavrssenog sastanka u palati Daun-Kinski, Simich je rekao novinarima da je danassnjim pregovorima pretilo da ne budu odrzzani zbog toga ssto su kosovski Albanci prezentovali svoj dokument koji u podnaslovu naglassava da predstavlja sveobuhvatnu viziju prava zajednica u nezavisnoj drzzavi Kosovo.
Ssef prisstinske delegacije za manjine Veton Suroi da su tokom dva dana pregovora u Beccu, "na zzalost, pomaci Beograda bili veoma siromassni".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG