Dostupni linkovi

Skandal oko lidera Pokreta za promjene


Komentarišući informaciju da su inspektori za privredni kriminal crnogorske policije samo tri dana pred predstojeće izbore saslušali Nebojšu Medojevića, lidera Pokreta za promjene, povodom anonimne krivične prijave u kojoj se optužuje za utaju poreza, Dragan Šoć, visoki funkcioner Narodne stranke, kaže da se radi o evidentnom političkim pritisku, posebno ako se uzme u obzir da je policijska akcija uslijedila nakon što je premijer Milo Đukanović na jednom od preizbornih mitinga prozvao Medojevića zbog neplaćanja poreza državi u kojoj živi:

„Očigledno je da je to politički konotirano i slažem se sa ocjenom da je to politički pritisak. Ne ulazeći u pravnu dimenziju sigurno je da je to moglo da se uradi i prije ili nakon izbora i na način koji bi omogućio da se svi navodi eventualne prijave provjere, a da se pri tome bespotrebno ne šikanira bilo ko. Ne branim nikog, pa ni Medojevića od toga da ukoliko je nešto zgriješio za to i odgovara, ali vrijeme kad je to urađeno, način na koji je to urađeno jasno govori da je u pitanju politički tonirani i motivisan događaj“.

Potpredsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Dragan Kujović za naš radio kaže da želi da izbjegne političku zloupotrebu slučaje „Medojević“:

„Gospodin Medojević je vođa jedne stranke koja se takmiči na ovim izborima. Ta pojedinost zajedno sa činjenicom da je pozvan na razgovor u policiju tri dana pred izbore otvara mogućnosti različitih tumačenja i političkog raubovanja tog čina koji sam po sebi jeste posao nadležnih državnih organa. Zato ću se ja uzdržati od daljeg komentara kako ne bih i sam ušao u zonu gdje moj komentar može da liči na samu političku atmosferu kakva ona prirodno jeste dva, tri dana pred izbore kod nas u Crnoj Gori“.

RSE: Nije li malo indikativno, na šta i opozicija upozorava, da se ova istraga gotovo poklopila sa optužbama premijera Mila Đukanovića, predsjednika Vaše partije, na račun gospodina Medojevića:

KUJOVIĆ: Koliko vidim iz medija da su te anonimne prijave stigle u toku avgusta, tako da ne bih rekao da je to inicirano tim komentarom premijera i predsjednika DPS-a Đukanovića.

U Liberanoj partiji smatraju da je policijsko saslušanje Nebojše Medojevića samo par dana uoči izbora skandalozan potez i još jedan dokaz da istražni organi i dalje rade po nalogu vlasti. Lider Liberalne partije Miodrag Živković:

„Moram da priznam da je privođenje gospodina Medojevića pri samom kraju ove izborne kampanje pravi skandal. To nijedna ozbiljna država na svijetu ne bi dozvolila. Za ta krivična djela se uvijek može neko saslušati. Može se saslušati sad i za petnaest dana i za dvadeset dana. Sasvim je očigledno da policija nastavlja ono o čemu sam ja govorio da bude privatna policija i produžena ruka aktuelne vlasti“.

Potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić kaže da će se predizborna aktivnost tužioca i policije obiti o glavu vladajućoj koaliciji:

„To je samo još jedan dokaz da u Crnoj Gori nemamo ni slobodne demokratske izbore. Privoditi gospodina Medojevića zato što je navodno utajio porez i to raditi nedjelju dana ili tri dana prije glasanja samo je dokaz nedemokratije ovog režima. Mislim da će se to obiti o glavu i gospodinu Đukanoviću i njegovom režimu jer je to samo dokaz da se plaše gospodina Medojević i Pokreta za promjene“.

Razgovarali smo sa liderom Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem o ovom slučaju koji je uzburkao političku javnost samo tri dana uoči izbora:

„To je naprosto bila jedna klasična politička montaža i ja samo kao lider opozicione stranke mogu da im se zahvalim na besplatnom političkom marketingu koji su nam napravili dva dana pred izbore. Ja sam imao osjećaj da je svima u zgradi od portira do načelnika za privredni kriminal bilo neprijatno zbog te anonimne prijave i zbog inicijative tužioca, mislim da se preziva Rutović, da po tom istom osnovu, ja bih mogao danas hiljadu anonimnih, ne anonimnih, nego da se potpišem imenom i prezimenom i da redom počinjem da postavljam pitanja odakle Đukanoviću stan, ima sat, ima li porez na prihode od kojih je platio sat i da ne govorim, komletan establišment Crne Gore je mogao biti juče pozvan na saslušanje po istom i po mnogo većem osnovu, ali dobro, to je što je“.

RSE. Da li je po vama slučajno to što se saslušanje u policiji i podnošenje te anonimne prijave gotovo poklopilo sa optužbama koje je na vaš račun nedavno izrekao Milo Đukanović, takođe oko utaje poreza?

MEDOJEVIĆ: Ja jesam za to da se po jednom drugom metodu, kroz reformu poreskog sistema, primjeni sistem takozvane ukrštene provjere prihoda imovine, ali da to važi za sve u Crnoj Gori. Da prvo počne od sebe, svoga brata, svojih kumova koji obrću stotine miliona eura, a da niko ne smije da ih pita odakle im ni po kom pravnom osnovu, pa neka i ja budem na tom spisku, nikakav problem nije, ali od toliko utajivača poreza, kriminalaca, prevaranata, špekulanata koji svakodnevno kreću milione dolara na berzi, a da ih niko ne pita za porez na kapitalni dobitak ni za porijeklo para, da se dva dana pred izbore zove na saslušanje lider jedne od najjačih opozicionih partija to ustvari govori da taj prvi korak ka demontaži totalitarnog sistema nije napravljen.

RSE: Da sad zanemarimo ove političke konotacije ovoga slučaja. U odbrani i u odgovoru na policijsku akciju vi ste rekli samo da vam država duguje nekih 25 hiljada eura plata. Da li vi stvarno izmirujete poreske obaveze i gdje ih izmirujete, ako to činite?

MEDOJEVIĆ: Ja sam već devet godina persona non grata u Crnoj Gori. Ja nijedan jedini posao nisam napravio u Crnoj Gori. Ja sam konsultant mnogim inostranim kompanijama, fondovima. I sa njima imam aranžmane u inostranstvu. Prema tome, ja nemam nikakve poslovne transakcije u Crnoj Gori. Sve što u Crnoj Gori imam kao recimo kupovinu stana potpuno sam izmirio sve poreze i to su konstatovali i policajci. Oni su već to provjerili da na stan koji sam kupio je plaćen porez, da sam ga platio u više rata, da sam prethodno prodao svoj stan i zajedno sa svom svojom ušteđevinom koju sam stekao petnaest godina kupio jedan jedini stan u kojem živim i u kojem živi moja porodica, da nemam nikakvu drugu nekretninu, iako su čak bile i optužbe da imam više nekretnina u Podgorici, na moru, inostranstvu, Beogradu. Naprosto, radi se o direktnom ataku na jednog građanina, na jedno fizičko lice i ja sve svoje poslove koje imam obavljam u inostranstvu shodno ugovorima svojim klijentima i sve ostalo je stvar mojih odnosa sa klijentima.

RSE: Da, ali da li bilo gdje plaćate porez na te honorare?

MEDOJEVIĆ: To su transakcije koje ja imam tamo. Ko plaća porez i kako se plaća porez to je regulisano mojim ugovorima sa klijentima. Sve što napravim u Crnoj Gori plaćam porez. Sve u Crnoj Gori poslova koje imam platim porez. Ja ili taj koji je dužan po ugovoru da plati porez.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG