Dostupni linkovi

Predizborna obećanja o borbi protiv korupcije


Dženana KRABEGOVIC

BiH je u prošloj godini uvrštena u najnerazvijeniji i najkorumpiraniji dio zemalja u svijetu, prema istraživanjima Transparency internationala. Kao najkorumpiranije institucije u BiH, prema ovom istraživanju, su ocijenjene političke partije, a preko 70 posto ispitanika smatralo je da korupcija ima ogroman uticaj na politički život zemlje.

Iako predstavnici političkih partija u zemlji ne spore ove činjenice, ipak kažu da se u proteklom periodu mnogo toga uradilo na rješavanju pitanja korupcije i organizovanog kriminala. Kao primjer, šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Republike Srpske, Tarik Sadović, navodi podatak da su iz pravosuđa odstranjeni kompromitovani ljudi. Činjenica da se, kaže Sadović, na sudovima za organizovani kriminal vode procesi i protiv nekada čelnih ljudi u BiH pokazuje da pravna država, ipak, postoji. U Stranci demokratske akcije rješenje pitanja korupcije i kriminala je jedno od najvažnijih u predizbornoj platformi za izbore u oktobru, kaže Sadović:

«Društvena zajednica, dakle, mora da se vrlo aktivno da se uključi u ovaj proces kako bi makar naša djeca živjela u jednom pravednijem društvu i kako bi sa ponosom mogla da kažu da je to društvo u kojem su istinske ljudske vrijednosti etablirane, a ne da se do životnih ciljeva dolazi prečicama koje, u pravilu, znače da se negdje daje novac, da se određene stvari rješavaju preko prijatelja, poznanstvima itd.»

U Srpskoj demokratskoj stranci smatraju da je neophodno nakon izbora primijeniti postojeće zakone, ali i obezbijediti novu zakonsku regulativu koja će pomoći iskorjenjivanju kriminala i korupcije. Predsjednik Kluba ove stranke u državnom parlamentu Momčilo Novaković:

«Takođe je veoma važno da u ovom narednom periodu policija bude u potpunosti depolitizovana i moram reći da mnogi smatraju da veliki dio organizovanog kriminala upravo je vezan za određene policijske strukture. S druge strane, za kvalitetniji rad Državne agencije za istrage i zaštitu, odnosno SIPE, koja ima posebno odjeljenje za organizovani kriminal i koja je tek u posljednjih nekoliko mjeseci počela ozbiljno da radi na rješavanju ovoga problema.»

U Hrvatskoj demokratskoj stranci pitanje organizovanog kriminala i korupcije sadržano je u programu privredno - socijalnih mjera. Portparol stranke Mišo Relota:

«Nakon implementiranja rezultata, znači nova parlamentarna većina, naši stručnjaci iz oblasti gospodarstva, socijale, zdravstva itd. razvijat će konkretne planove i programe.»

Predstavnici Socijaldemokratske unije BiH za postojanje organizovanog kriminala u BiH okrivljuju međunarodnu zajednicu. Potpredsjednik stranke Ivo Komšić:

«Predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovdje došli kao humanitarci, su naše funkcionere, od općinskih do državnih, navikli na kriminal, jer oni su prvi koji su tražili procente da bi se ovdje investiralo u obnovu infrastrukture, u obnovu porušenih kuća itd.»

Sve partije jedinstvene su u ocjeni kako će najveći izazov, kada je riječ o ovoj problematici, nakon izbora biti rješenje pitanja korupcije u zdravstvu i visokom obrazovanju. Mišljenja su da je to jedino moguće u prvom slučaju razdvajanjem javne i privatne prakse, a u drugom usvajanjem zakona o visokom obrazovanju, koji uključuje bolonjski proces.
XS
SM
MD
LG