Dostupni linkovi

Završena prodaja Energopetrola


Većinski dio vlasništva nad Energopetrolom od 67 posto Federacija BiH prodala je hrvatsko-mađarskom konzorciju INA MOL za 60 miliona maraka. Toliko, naime, vrijede 65 benzinskih pumpi i dvije upravne zgrade ovog preduzeća, odnosno bankovna hipoteka na imovinu zbog dugova Energopetrola. Federalna vlada dobiće još 10 miliona maraka kao naknadu na ime prava za dokapitalizaciju, a novi će vlasnik uložiti još 150 miliona maraka tokom naredne tri godine u modernizaciju firme. Kad se sve sumira, ugovor o dokapitalizaciji Enegopetrola, koji je svake godine poslovao sa gubitkom, vrijedan je 220 miliona maraka ili 110 miliona eura.

U konzorciju INA MOL kažu da su za Energopetrol na kraju dali više novca nego su planirali. Predsjednik Uprave INE Tomislav Dragičević:

«Bilo je jedno pet, šest točaka koje smo svaki puta raspravljali i pristali, od hotela koji nije u bilanci, pa do izdvajanja terminala.»

U Energopetrolu više su nego zadovoljni sklopljenim poslom, posebno što su dogovoreni siguran posao i zarada svim zaposlenim u naredne tri godine. Direktor Energopetrola Namik Bušatlić:

«Ovo je potvrda da će ta kompanija i svi njeni uposlenici ostati pod krovom svoje firme, zadovoljavajući interes 1059 radnika.»

Nakon prodaje većinskog paketa dionica, Vladi Federacije ostaće 22 posto vlasništva Energopetrola, a malim dioničarima 11 posto. O tome šta će Vlada uraditi sa novcem od prodaje, federalni premijer Ahmed Hadžipašić kaže:


«Sa 100 miliona ova vlada može pokrenuti Agrokomerc, Krivaju, namjensku industriju i mnogo drugih kompanija i zaposliti direktno 10.000 radnika, indirektno 15.000 do 20.000.»

U konzorciju INA MOL kažu da se niže cijene na pumpama Energopetrola za sada ne mogu očekivati. Predsjednik Uprave MOL-a Žolt Hernadi (Zsolt Hernadi):

«Ono što mogu obećati je da ćemo pretvoriti Energopetrol u regionalnog naftnog giganta tako što ćemo napraviti sve potrebne pozitivne promjene u ovoj firmi.“

Konzorcij INA MOL, kažu nadležni, nema namjeru ulagati u jedinu bh. rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, koja sada ne radi. Ekonomski gledano, dovoljne su im, kažu, dvije najmodernije rafinerije koje trenutno posjeduju u Evropi. Pogotovo stoga što je jedna od njih u Sisku, samo stotinjak kilometara od rafinerije u Brodu.
XS
SM
MD
LG