Dostupni linkovi

BECC/HAG


Glavna tuzziteljica Hasskog tribunala Karla del Ponte izjavila je da zvaniccni Beograd mozze da uhapsi hasskog begunca Ratka Mladicha "i ovog popodneva", ali da je problem nedostatak politiccke volje.
U obracanju Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Becu ona je kazala da svi zlocini moraju biti kaznjeni, svi zlocinci suociti s pravdom, a "meduprostor nekaznjivosti" treba onemoguciti tako da onima kojima zbog okoncanja aktivnosti ne moze suditi ICTY sude nacionalna pravosuda.
Del Ponteova je pozvala drzzave bivsse Jugoslavije da izmene zakone koji zabranjuju izruccenje sopstvenih drzzavljana drugoj zemlji, kako bi se spreccilo da "stotine, verovatno i hiljade, poccinilaca ratnih zloccina" koji sada slobodno "ssetaju ulicama" ostanu nekazznjene.
Ona je istakla da pravosudje na Kosovu pati od ozbiljnih manjkavosti, precizirajucci da su potencijalni svedoci pred Hasskim tribunalom ubijani na Kosovu samo zbog ccinjenice da su mogli biti svedoci protiv bivssih lidera OVK.
XS
SM
MD
LG