Dostupni linkovi

Kakve su predizborne prognoze?


Aktuelna vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije računa na glasove građana koji su glasali za nezavisnost Crne Gore. A sva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je ta koalicija blizu novog osvajanja vlasti. Ključna poruka koju šalju javnosti lideri ove koalicije je da je nakon osvajanja nezavisnosti na referendumu vrijeme za ostvarenje boljeg standarda građana i dalje usvajanje reformi u cilju približavanja Evropskoj uniji.

Premijer Milo Đukanović je iznio uvjerenje da Crna Gora može prije drugih zemalja Zapadnog Balkana da pristupi EU. A o političkim protivnicima Đukanović kaže:

„Opozicione stranke poručuju da će ponovo prekopavati po istoriji, da će preispitivati demokratsku volju građana Crne Gore o državnom statusu. Dakle, oni još nijesu raščistili jesu li pobijedili ili izgubili. Kritikuju nas nove političke strukture, koje su preuzele političko vrijeđanje, političko nipodaštavanje i sve ono što je radila vlast u prethodnom periodu. A ja mogu slobodno kazati – pobijedio je zdravi razum građana Crne Gore.“

Za isto independističko tijelo bore se i liberali Miodraga Živkovića i Građanska partija Krsta Pavićevića. Albanske nacionalne partije nastupaju uglavnom samostalno, i to u posebnoj izbornoj jedinici koja obuhvata Ulcinj i Tuzi.

Na drugoj strani se vodi predizborna bitka i za glasače koji su na referendumu glasali za opstanak zajednice sa Srbijom. Koalicija Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke bori se između ostalog i za to da što više birača izađe na izbore i da niko od opozicionih birača ne smije apstinirati. Predrag Bulatović tvrdi da aktuelna vlast može biti pobijeđena:

„Pozivam sve građane koji su antirežimski opredijeljeni da se ne opravdavaju apatijom i nemogućnošću izbora, već neka izađu na izbore. Velika je šansa za sasvim sigurnu i ubjedljivu pobjedu opozicije.“

Srpska lista odnosno koalicija Srpske narodne stranke i Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, uz još par manjih partija, najavljuju da će zaštititi Srbe u Crnoj Gori i zahtijevaju da trećinu mjesta u državnoj upravi pokrivaju Srbi. Potpredsjednik Srpske narodne stranke Novak Radulović:

„Rumeni srpski božuri, ne dajte nijedan glas lažnim srpskim liderima, koji hoće srpske glasove, a neće srpsku listu.“

Nova politička partija Pokret za promjene, koju predvodi Nebojša Medojević, zagovara promjenu vlasti i formiranje ekspertske vlade, čiji će mandat trajati dvije godine. Tokom tog perioda biće izvršena revizija privatizacije u Crnoj Gori i stvoreni uslovi da vlast bude promjenljiva i da vlada služi građanima, a ne obrnuto. Medojević koji smatra da će on biti premijer buduće vlade kaže da će ovo biti poslednja prilika da građani poprave svoj ekonomski i društveni položaj:

„Pogrešna odluka 10. septembra može vas ostaviti bez bilo kakvog posla, zarade, perspektive i otjerati nas trbuhom za kruhom po bijelom svijetu. Moja generacija je bježala iz zemlje od rata i mobilizacije, vaša će bježati od siromaštva, korupcije, droge i kriminala. Zato od vas očekujemo da porazgovarate sa vašim roditeljima, kumovima, rođacima i da ih zamolite da ovaj put ne ponove istu kobnu grešku.“

Pored parlamentarnih, u Crnoj Gori se održavaju i lokalni izbori u 13 opština. Izborna ćutnja počinje u ponoć između petka i subote, a trajaće do zatvaranja biračkih mijesta.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG