Dostupni linkovi

BRUXELLES


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW)ocijenila je da se Srbi izbjegli iz Hrvatske koji se žele vratiti u svoje domove suočavaju sa velikim preprekama poput nasilja, prijetnji, nemogućnosti raspolaganja imovinom i ograničenih mogućnosti zapošljavanja u državnim službama.
U izveštaju HRW objavljenom danas pod nazivom "Decenija razočarenja: nastavak prepreka reintegraciji srpskih povratnika", stoji i to da programi Vlade Hrvatske za pomoć povratnicima-Srbima nisu donijeli stvarno poboljšanje života, osim programa za obnovu kuća oštećenih u ratu.

DEN HAAG
Haški tribunal je proslijedio pravosuđu Bosne i Hercegovine procese Srbima iz BH Mitru Raševiću i Savu Todoviću, optuženim za ratne zločine počinjene u Foči 1992.
Todović je bio zamjenik upravnika, a Rašević komandir straže u Kazneno-popravnom domu u Foči gde su Bošnjaci i Bošnjakinje nezakonito pritvarani, mučeni i ubijani.
Rašević se predao Tribunalu 2003, a Todović prošle godine.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG