Dostupni linkovi

Izrael odbija pregovore sa Hezbolahom


Boraveći u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, u okviru svoje bliskoistočne turneje, generalni sekretar UN Kofi Anan o oslobađanju zarobljenih vojnika je rekao:

"Obje su strane pristale prihvatiti posredništvo UN-a u rješavanju problema. Ja ću sarađivati s njima i imenovati posrednika koji će diskretno pronaći izlaz iz te situacije. I neću vam otkriti ime te osobe ni danas, ni sutra, jer želim da mu se omogući neometan rad."

Izvori u Jerusalemu su, međutim, najprije posredstvom interneta, a potom i izvanično demantirali da će na bilo koji način pregovarati s Hezbolahom. Kako je izjavio portparol izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Mark Regev, zvanična pozicija njegove zemlje ostaje ista – Olmertova vlada neće ući ni u kakve pregovore, nego zahtijeva bezuvjetno puštanje dvojice vojnika, čija je otmica 12 jula ove godine bila neposredan povod za izraelsku ofanzivu na Libanon. Prema pojašnjenima zvaničnika Izrael je od generalnog sekretara UN tražio da osigura oslobađanje dvojice vojnika , ali ne i da posreduje u pregovorima o njihovom oslobađanju.

Nakon današnjih razgovora s predsjednikom Egipta Hosni Mubarakom, generalni sekretar Ujedinjenih naroda izrazio je pozitivnu nadu da će u roku od 48 sati Izrael podići blokadu Libanona:

"Ne želim buditi pogrešne nade, ali se nadam da ćemo u roku od 48 sati imati novosti oko toga, pozitivne, kontruktivne vijesti."

Paralelno danas je vođa libanonske šiitske stranke Hassan Nasrallah izjavio da će Hezbollah zadržati oružje, a upotrijebiće ga samo u slučaju rata s Izraelom. "Pokret otpora ima dužnost da podržava državu u vraćanju okupirane zemlje, a ako država odbije tu odgovornost, dužnost je pokreta da to učini", izjavio je šejh Nasrallah aludirajući na farme u Shebaai koje je Izrael oduzeo od Sirije 1967. godine, a Bejrut, uz podršku Damaska, tražio da mu budu vraćene.
XS
SM
MD
LG