Dostupni linkovi

Ravnopravnost ili ćete dobiti samostalnost


Ponavljajući tezu da je ideja o referendumu o statusu Republike Srpske odgovor na osporavanje ovog entiteta koje dolazi iz nekih struktura Federacije Bosne i Hercegovine, premijer RS-a Milorad Dodik rekao je danas da se zalaže za federalnu BiH u kojoj će RS biti ravnopravna jedinica:

«Federalna BiH je ono što mi tražimo kao dokaz ravnopravnosti, kao dokaz da se neće ovdje desiti islamizacija ovoga društva i da se ovdje neće desiti preglasavanje i majorizacija. Znam da će to iznervirati neke u Sarajevu, ali i mene nerviraju njihova neka traženja, pa šta? Održavanje skupova koje vidimo i za koje znamo, kao što je skori skup oko 300 vehabija negdje u okolini Cazina, gdje se desilo njihovo dvodnevno druženje, stalno upozoravanje reisul-uleme Cerića kako treba da izgleda ovo društvo, poruke ’ako vam se ne sviđa, možete da idete dalje’ itd. su jasne poruke za nas. One traže jasan odgovor: ravnopravnost ili ćete dobiti samostalnost.»

Dodik je rekao da će Vlada RS-a, kao podnosilac prijave, tražiti od Tužilaštva BiH da vidi dokle se stiglo u istrazi o, kako je rekao, ratnim zločinima počinjenim od strane 5. korpusa Armije BiH i njegovog komandanta, generala Atifa Dudakovića. Premijer RS-a smatra da u ovom slučaju postoji dovoljno materijalnih dokaza da Tužilaštvo BiH pokrene određeni postupak, ali da to ipak nije urađeno. Dodik kaže da se u smislu odgovornosti generala Dudakovića, iz Federacije BiH vrši uticaj na rad državnog tužilaštva, te zbog toga sumnja u ispravnost rada ove institucije:

«Mi nijednom nismo zvali i rekli:’Nemojte to da radite u RS-u’, ali je očigledno da iz Federacije zovu i kažu: ’Nemojte tako da radite.’ Dudaković je za nas definitivni krivac i čovjek koji je učestvovao u etničkom čišćenju na tom prostoru, imaju materijalni dokazi i nemoguće je da nema akcije Tužilaštva. Ali to nama, dakle, daje jasnu poruku i mi ćemo se opredijeliti u tom pogledu. Imaćemo sigurno veoma brzo sve te prenesene nadležnosti ponovo i vidjećemo - možda ćemo ukinuti nadležnost vezano za Tužilaštvo ako ne bude akcije. Ne prijetim ništa, ali odlučan sam da to provedem.»

Na pitanje kako komentariše ocjenu političkog savjetnika u štabu NATO-a u BiH Rafija Gregorijana da BiH jedina u regionu nema akcioni plan saradnje s Haškim tribunalom, Dodik je rekao da policija RS-a ima taj plan, dodajući da bi ga trebalo inovirati. Činjenica da ne postoji akcioni plan na nivou države za Dodika je, kako je naveo, poznata praksa prebacivanja odgovornosti da bi se RS uvijek mogla locirati kao glavni krivac za neuspjeh.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG