Dostupni linkovi

LJUBLJANA


Slovensko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "čuđenje i zabrinutost" potezom guvernera austrijske pokrajine Koruška Joerga Haidera koji je u novinama objavio predizborni oglas svoje stranke s naslovom "Koruška će biti jednojezična".
Haider i njegova stranka Savez za budućnost Austrije protive se postavljanju dodatnih dvojezičnih topografskih oznaka na slovenskom jeziku u mjestima gdje žive pripadnici slovenske manjine u južnoj Austriji, kako to preporučuje austrijski ustavni sud.
"Žalosno je i nedopustivo da u udruženoj Evropi ravnopravnih država i naroda neki lokalni političari pitanje slovenske manjine zloupotrebljavaju u predizborne svrhe", navodi se u saopštenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG