Dostupni linkovi

Britanac ubijen u napadu na turiste u Amanu


Jordanske vlasti uhapsile su muškarca koji je izvršio napad u samom središtu grada. Prema riječima svjedoka, napadač se umiješao među grupu turista koji su obilazili jedno od najljepših rimskih amfiteatara na Bliskom istoku. Poznavaoci prilika upozoravaju da mete nisu slučajno odabrane – svi su govorili engleski i pretpostavlja se da je napadač na umu imao američko britansku ulogu u susjednom Iraku. Jedan od svjedoka priča:

"Nakon pucnjave, policija je odmah opkolila muškarca, koji je vikao Bog je veliki. Opirao se hapšenju i dalje pucao sve dok nije ispalio sve metke."

Područje oko rimskog amfiteatra u Amanu zatvoreno je za posjetitelje i tim mjestom patrolira antiteroristička policija. Iako priroda ovog najnovijeg napada još uvijek nije poznata, ona budi sjećanje na nekolicinu samoubilačkih napada na hotele u jordanskoj prijestolnici u studenom 2005. godine, kada je poginulo šezdesetak ljudi. Odgovornost za tadašnji trostruki napad na hotele preuzeo je irački ogranak Al-Qaide pod vodstvom Jordanca Abu Musaba al Zarqawija kojeg su američke snage ubile početkom lipnja ove godine u Iraku.

Nejasno je tko stoji iza ovoga napada. Jordanske vlasti ne isključuju da se radi o terorističkom, iako pojedinačnom činu, te ispituju uhapšenog. Analitičari upozoravaju da Jordan, jedan od američkih saveznika na Bliskom istoku, ima turbulentno okruženje – Irak, Libanon, Sirija, Izrael, a u vrhu Al-Qaide, nalaze se upravo jordanski državljani. Sve to usložnjava položaj zemlje i čini je ranjivom u okruženju. Engleski novinar Tim Marshal ocjenjuje da nekoliko terorističkih grupa operira na području, među njima i Al-Qaida:

"Jordanske vlaste bile su uspješne u slamanju terorizma na svom teritoriju, no pojedinci će stalno pokušavati nešto učiniti. Ovaj čovjek je vikao Allahu Ekber i to govori da se radi o religijski motiviranom teroru. Pogledate li popis žrtava stvari su jasnije – Britanac je govorio engleski, kao i Novozelanđani, vjerojatno i Nizozemci. Napadač je očito išao za grupom bijelih zapadnjaka koji govore engleski. Meta su bili Anglo Amerikanci i, nažalost, to je ona druga strana rata protiv terora."

Jordan, bliski američki seveznik na Bliskom istoku, podržava globalni rat protiv terorizma, među arapskim zemljama ima sigurno ponajbolje odnose sa Izraelom s kojim je sklopio mirovni sporazum 1994, no, mnogi Jordanici nezadovoljni su indiferentnošću Zapada prema sudbini Palestinaca, od kojih veliki broj živi u izbjegličkim kampovima diljem Jordana.
XS
SM
MD
LG