Dostupni linkovi

SVETI MARTIN NA MURI


Predsednici vlada Hrvatske i Slovenije Ivo Sanader i Janez Janša dogovorili su se danas na sastanku održanom na spornom pograničnom području kod mesta Hotize na Muri da njihove dve zemlje zajedno grade nasip uz reku zbog čijeg je početka gradnje prošle sedmice došlo do napetosti između Hrvatske i Slovenije.
"Razgovarali smo o zaštiti stanovništva, bez prejudiciranja identifikacije precizne crte granice", rekao je hrvatski premijer.
Slovenački premijer je rekao da će današnjim dogovorom obje strane učestvovati u finansiranju izgradnje nasipa.
Odnosi dveju država su zaoštreni prošle sedmice kada su žitelji slovenačkog pograničnog mesta Hotize protestovali pošto su hrvatska preduzeća počela gradnju nasipa protiv poplava. U jednom momentu su slovenački policajci ušli na teritoriju Hrvatske.
Slovenija je pre mesec dana uputila Hrvatskoj protestnu notu nakon što je Hrvatska u tom području kod mesta Sveti Martin na Muri počela gradnju jednog mosta preko Mure i puta od tog mosta do malograničnog prelaza sa Slovenijom koji se nalazi na teritoriji Hrvatske.
Hrvatska strana je navela da je počela radove u području koje je katastarski na njenoj teritoriji.
Slovenačka strana je navela da smatra da Hrvatska gradnjom nasipa, mosta i puta krši dogovor o uzdržavanju od jednostranih akcija u području u kojem nije utvrđena granična linija.
XS
SM
MD
LG