Dostupni linkovi

VASINGTON


Sukobi u Iraku mogu voditi u gradjanski rat, ali sadassnje stanje se ne mozze tako opisati, isticce se u izvesstaju americckog ministarstva odbrane. Kljuccne borbe se vode izmedju manjinskih sunita, koju su imali dominantnu poziciju za vreme Sadam Huseina, i veccinskih ssiita koji sada imaju kljuccne poluge vlasti. Time je baccena u zasenak pobuna protiv iracckih vlasti i medjunarodnih snaga.
Pentagon isticce da je sadassnja bezbednosna situacija najkompleksnija od americcke invazije u martu 2003. godine, ali da se joss uvek mozze sprecciti srljanje zemlje u gradjanski rat.
U poslednjih sedam dana poginulo je oko 200 lica, medju njima i 17 americckih vojnika, od toga samo prossle nocci je stradalo oko 70 a ranjeno je 300 osoba.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG