Dostupni linkovi

TEHERAN


Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinajad izjavio je da njegova zemlja neće "ni za jotu" odstupiti od svojih nuklearnih prava, prenose državni mediji prvu službenu reakciju na jučerašnji izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju Vijeći sigurnosti Un da Iran nije prestao s obogaćivanjem urana.

HELSINKI
Ministri vanjskih poslova članica EU započeli su u Finskoj dvodnevni neformalni summit. Teme razgovora su sporni iranski nuklearni program, situacija u Libanonu i poboljšanje strateškog partnerstva sa Rusijom.
MOSKVA
Rusija je danas izrazila žaljenje zbog odluke Irana da uprkos zahtjevu UN nastavi obogaćivanje urana, no ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je izjavio da sankcije nisu najbolji nači za rješenje krize.
Međunarodna agencija za atomsku energiju je u jučerašnjem izvještaju VS UN navela da Iran nije prekinuo obogaćivanje urana, niti je pokazao namjeru da to učini. Time je Vijeću sigurnosti omogućeno uvođenje sankcija protiv Teherana.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG