Dostupni linkovi

Visoki predstavnik nastavlja sa ubjeđivanjem


Tek, zakoni o visokom obrazovanju, obligacijama, o platama, stvaranje sistema supervizije u Centralnoj banci, zakon o državnom fiskalnom vijeću, zakon o lijekovima - svi ti zakoni, sto dana poslije, i dalje su mrtvo slovo na papiru.

Ambasador Kristijan Švarc Šiling poslije svega kaže da nema namjeru da preuzima posao od onih koji nemaju hrabrosti da preuzmu odgovornost i da neće nametati rješenja jer, kako ističe, tu je da pomogne i savjetuje:

“Kad je u pitanju zakonodavna vlast, niti jedan zakon nije usvojen. Jedino je došlo do izmjena u Krivičnom zakonu, neophodnih za uspješan transfer slučajeva iz Haškog tribunala. Brojni su razlozi za neuspjeh zakonodavne vlasti - od jednomjesečnog bojkota rada parlamenta, do izborne kampanje koja je počela prije vremena. Jasno je da odgovornost snose vladajuće stranke i da one trenutno blokiraju usvajanje zakona: zakon o visokom obrazovanju - blokiraju Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska demokrartska zajednica 1990; Zakon o lijekovima - blokiraju Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH; zakon o obligacijama - Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka.”

Pred zvanični start izborne kampanje sve ove stranke igraju na karte nacionalne istorije optužujući usput jedna drugu, dok niko ne razmišlja, dodaje visoki predstavnik, o životima običnih ljudi, o svakodnevnoj borbi za preživljavanje, ekonomiji, zapošljavanju, penzijama - o svemu onome što bi trebalo da bude u središtu izborne kampanje.

Ambasador Šiling, pak, ne odustaje, te je poslao pisma kolegijima oba parlamenta u nadi da će ih iduće sedmice ubijediti da u septembru, na vanrednim zasjedanjima oba doma državnog parlamenta, usvoje bar neke od neophodnih zakona.
XS
SM
MD
LG