Dostupni linkovi

Čavić i Dodik pozvali na predizbornu toleranciju


Dragan Čavić:

«Dakle, želim u svoje lično ime da pozovem sve političke stranke i sve kandidate - učesnike na izborima na tolerantnu i fer izbornu kampanju, kampanju programa i projekcija, međusobnih odnosa uvažavanja, kako bismo poslije provedenih izbora imali ponovo demokratski ambijent u RS-u koji smo uspostavili u posljednjih nekoliko godina i uspostavili odnose uvažavanja i poštovanja prije svega političke volje građana, afirmisane kroz političke stranke i njihovo postojanje u parlamentarnom životu.»

Sve građane u Republici Srpskoj Čavić i Dodik takođe su pozvali da izađu na izbore. Milorad Dodik:

«Naravno, ja se pridružujem apelu u kome pozivam sve ljude koji imaju biračko pravo u RS-u da izađu na izbore, da glasaju po svojoj volji i savjesti za političke opcije koje su im najbliže, ali svakako je od svega najvažniji njihov izlazak na izbore imajući u vidu činjenicu i potrebu da nam je u RS-u potrebna dodatna demokratska legitimacija i institucija i političke volje u RS-u.»

Iznenadne obraćanje Čavića i Dodika može se dovesti u vezu sa današnjom posjetom ambasadora Velike Britanije u BiH Metju Rajkrofta, koji ih je upozorio na neviđenu eskalaciju predizborne retorike koja poprima ozbiljne i opasne oblike. Prema saopštenju za javnost Kabineta predsjednika RS-a, Rajkroft je istakao da bi ovo moglo dovesti BiH poslije izbora u tešku situaciju prilikom konstituisanja vlasti i približavanju evroatlantskim integracijama.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG