Dostupni linkovi

Teheran ne brine za sankcije


Iran je započeo novi ciklus obogaćivanja uranijuma, uprkos Rezoluciji Saveta bezbednosti kojom se poziva da do četvrtka obustavi takve aktivnosti, piše "Vašington post". Međunarodna Agencija za atomsku energiju predočiće to u sutrašnjem izveštaju Svetskoj organizaciji. Međutim, izvor na koji se poziva dnevnik iz Vašingtona ističe da najnovije aktivnosti u iranskim nuklearnim reaktorima uključuju veoma male količine uranijuma, koje se obogaćuju na veoma niskom nivou, tako da ne mogu biti korišćene za proizvodnju atomskog oružja.

"Nema naznaka da će Iran ispoštovati Rezoluciju Ujedinjenih nacija", kazao je za Vašington post američki podsekretar Nikolas Barns. On je najavio da će u tom slučaju njegova zemlja inicirati u Savetu bezbednosti uvođenje sankcija Teheranu. Rusija i Kina se protive kaznenim merama protiv Irana. No, američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama Džon Bolton najavio je pre neki dan da će u slučaju izostanka odgovarajuće akcije Saveta bezbednosti, Bela kuća formirati mimo njega koaliciju sa saveznicima koja bi nametnula sankcije Iranu, uključujući zamrzavanje njegovih sredstava u inostranstvu i ograničenje trgovine.

U međuvremenu, postavlja se pitanje u kom trenutku bi Iran mogao da dođe u posed atomskog oružja. Do sada je uspeo da obogati neznatnu količinu uranijuma. Iran nastoji da poveća broj centrifuga, međutim eksperti ističu da se suočava sa tehničkim poteškoćama i izgradnja prvog reaktora uz pomoć Rusije odložena je na neodređeno vreme.

U međuvremenu, nuklearni reaktor sa teškom vodom u gradu Hondab ušao je u novu fazu proizvodnje, za koji predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad tvrdi da će biti korišćene za mirnodopske svrhe. SAD i njihovi evropski saveznici strahuju da bi Teheran u ovom postrojenju mogao da proizvede plutonijum potreban za nuklearno oružje. Iran dve godine gradi reaktore za tešku vodu i trebalo bi da ih dovrši do 2009. Britanski nuklearni fizičar Frenk Bernabi:

"Reč je o malom reaktoru koji bi trebalo da zameni postojeći, koji je dotrajao. Iranske vlasti tvrde da se u njima proizvodi radiosotopi za medicinu i industriju. Možda je to tačno. Međutim, tu se veoma lako može dobiti i plutonijum, u količinama dovoljnim teoretski, da se sklopi nekoliko nuklearnih bombi godišnje, ali praktično Iran je godinama daleko od mogućnosti da zaista i proizvede atomsko oružje."
XS
SM
MD
LG