Dostupni linkovi

Udžbenik geografije povučen iz prodaje


"Uzrok problema je tehnička greška", rekao je za naš program, Radovan Damjanović, pomoćnik crnogorskog ministra prosvjete i nauke, komentarišući problem udžbenika geografije za osmi razred osnovne škole, u izdanju beogradskog Zavoda za udžbenike, koji je povučen iz prodaje, jer je crnogorski Zavod za udžbenike naručio prošlogodišnje, umjesto kog je stiglo ovogodišnje prerađeno izdanje.

U predgovoru ovog udžbenika, u kom se kaže da izučava državu Srbiju, nema ni riječi o Crnoj Gori, osim u pojedinim poglavljima, poput dijela koji tretira zemlje u kojima žive Srbi, poput Republike Srpske i Hrvatske.
Damjanović je rekao da je do zabune došlo, jer se u registru beogradskog Zavoda, pod istom šifrom, pored starog udžbenika koji izučava i Crnu Goru i Srbiju u sastavu državne zajednice, našlo i novo izmijenjeno izdanje:

"Kad je udžbenik stigao, uočili smo grešku i Zavod je odmah intervenisao. Evo, upravo danas se u Beogradu preuzima to staro izdanje koje smo prošle godine koristili, a novo izdanje koje važi za Srbiju, a nama ne odgovara biće vraćeno i svi primjerci će biti povučeni. Ako je neko već kupio udžbenik, on će biti zamijenjen udžbenikom koji je bio u upotrebi prošle godine".

Direktor beogradskog Zavoda za udžbenike, Radoš Ljušić kaže da je poslije osamostaljivanja Crne Gore i raspada državne zajednice bilo nužno da se pojedini udžbenici usklade sa nastalom situacijom i da je najveći problem bio sa udžbenicima geografije, a da udžbenici istorije nijesu mijenjani zbog osamostaljivanja Crne Gore, jer će se o tome učiti kad na red dodju dogadjaji iz novije istorije:

"Imali smo problem, jer nismo imali žive autore udžbenika, nego smo to morali da odradimo bez njihove saglasnosti, budući da nisu živi. Onda smo angažovali nekoliko ljudi sa Geografskog fakulteta i nekolicinu koji ovde rade i izvršili smo te izmene. Mi naravno, nismo bili dužni da obaveštavamo Zavod u Crnoj Gori da ćemo izvrštiti takvu izmenu. Zavod je poručio neku vrstu udžbenika geografije od nas i pošto se tamo u Crnoj Gori čulo da smo mi izvršili tu izmenu, koja je normalna i zakonita, mi ćemo sada da se potrudimo da u Crnu Goru pošaljemo stare primerke udžbenika koji su preostali, tako da mi nećemo na taj način oštetiti Crnu Goru, nego ćemo umesto ovog novog, njima poslati stare udžbenike. Ja sam već razgovarao sa šefom komercijalne službe koji mi je rekao da će taj posao da odradi. Prema tome – u Crnu Goru će stići stari udžbenici".

Udžbenici koji još uvijek tretiraju Crnu Goru i Srbiju kao članice državne zajednice, svakako ne predstavljaju zadovoljavajuće rješenje na duži rok.

Radovan Damjanović, pomoćnik crnogorskog ministra prosvjete se slaže sa procjenama da Crna Gora ima problem sa udžbenicima, ali naglašava da će se pojedina prelazna rješenja koristiti samo još neko vrijeme:

"Mi iz godine u godinu osvajamo obrazovni program sa našim udžbenicima i već za prvi, drugi, treći, šesti i sedmi razred osnovne škole imamo kompletne udžbenike produkovane u Crnoj Gori od strane domaćih autora i tu nema nikakvih problema. Problem je samo kod starih programa koji se odnose na preostale razrede. Dogodine će ovaj spisak biti skraćen za još jedan razred, a za dvije godine ćemo imati kompletno nove udžbenike koji će se pisati i izdavati isključivo u Crnoj Gori".
XS
SM
MD
LG