Dostupni linkovi

Vreme je da se ispostave računi


Nakon što je iz kancelarije generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofi Anana podržano stanovište Martija Ahtisarija da se odgovornost Srbije ne može ignorisati u odlučivanju o statusu Kosova, pregovarački tim Srbije barem za sada neće tražiti da se Ahtisari povuče sa mesta posrednika u pregovorima. No srpska strana neće odustati od toga da dovodi u pitanje Ahtisarijev položaj, o čemu razgovaramo sa član pregovaračkog tima Dušanom Batakovićem:

«Naravno da je to u svakom obliku neprihvatljivo i žalosno je što postoji jedna vrsta talibanske usmerenosti samo na Srbe i na Srbiju. Nemamo nepsistrasnog posrednika u traženju kompromisa za budući status Kosova i Metohije, nego imamo nekoga ko de fakto podržava pre svega albanske stavove, s obzirom da Srbe i Srbiju označava kao krivce.»

Tvrdnje specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Martija Ahtisarija da Srbija mora da snosi posledice politike Slobodana Miloševića otvoreno su osudili i najviši zvaničnici Srbije, ali slično raspoloženje, po svemu sudeći, vlada i u široj javnosti. Profesor Filozofskog fakulteta Mirko Zurovac:

«Izjava je u najmanju ruku skandalozna. A što se tiče Kosova, takozvana međunarodna zajednica celu svoju akciju zasniva na dve lažne optužbe. Prva je da je Srbija vršila teror nad Albancima i preko te laži žele da opravdaju varvarsku i ničim izazvanu agresiju na Srbiju od strane NATO pakta.»

Mada su u Srbiji otkrivene masovne grobnice sa telima više od osam stotina kosovskih Albanaca koji su ubijeni tokom 1999. godine, i dalje je široko rasprostranjeno uverenje da nikakvi zločini na Kosovu nisu počinjeni. Glumac i funkcioner Liberalno-demokratske partije Branislav Lečić primećuje da je ipak stiglo vreme da se ispostave neki računi:

«Taj račun kada se svede ispada jako negativan za nas, jer smo mi itekako, u vreme Miloševića, kao narod, tačnije rečeno kao jedan režim koji je imao tu moć, sigurno počinili zločine. Dokazi za to postoje. I sada, u konstelaciji svetske politike, pošto je Milošević već odavno izgubio Kosovo, postavlja se pitanje kako i na koji način da se to Kosovo legalno odvoji i bude nezavisno.»

Pitanje načina plaćanja računa zbog Miloševićeve politike koji sada pristižu, još dugo će izazivati polemike, mada pisac Vidosav Stevanović smatra da Kosovo ide svojim putem i zbog nekih drugih razloga:

«Ja nigde nisam video da je tako oštro formulisan stav da Srbija gubi Kosovo zbog ovoga ili onoga, već je svima jasno da se to događa zbog loše politike koja je vođena prema Kosovu. Ono što se danas događa je samo posledica te politike. Bojim se da ni sadašnje vlasti, koje naravno nisu neposredno za to odgovorne, ne mogu izmeći konsekvence te politike.»
XS
SM
MD
LG