Dostupni linkovi

Hoće li biti nametanja zakona?


Bez obzira na najavljene intervencije u Mostaru, visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling i dalje neće koristiti bonska ovlaštenja i donositi odluke umjesto bh. političara kako su to činili njegovi prethodnici. Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio šef komunikacija u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu, Kris Benet:

«U junu smo već imali u vidu da moramo nešto učiniti tačno u Mostaru. To ne znači da će visoki predstavnik sada početi da koristi bonske ovlasti stalno, svugdje u BiH.»

Domaći političari imaju različito mišljenje o politici nemiješanja Kristijana Švarca Šilinga, koji je na početku svog mandata u BiH najavio da neće često intervenisati i nametati odluke kako su to visoki predstavnici međunarodne zajednice radili. Dok u Republici Srpskoj nametanje odluka smatraju nesvrsishodnim, političari u Federaciji ističu kako je pomoć iz OHR-a još uvijek neophodna. Poslanik Stranke za BiH u državnom parlamentu Beriz Belkić kaže:

«Jednostavno, ne postoji način da se neke stvari otkoče. Evo, mi na današnjoj sjednici Parlamenta već neke stvari ostavljamo za neka druga vremena, za koja niko ne zna kada će doći, a tajming je vrlo značajan za ovu državu.»

Belkićev skupštinski kolega iz Stranke demokratske akcije, Mirsad Ćeman, također smatra da BiH ni na jednom nivou vlasti, od opštinske do državne, ne može funkcionisati bez spoljne intervencije:

«Još uvijek je potrebno da visoki predstavnik katkad interveniše kada domaće snage nisu u mogućnosti donijeti prava rješenja. Suviše rana najava da će se tad i tad povući visoki predstavnik, odnosno ugasiti Ured visokog predstavnika je ponekad ohrabrila snage, evo i na primjeru Mostara, da ne traže konstruktivna rješenja čekajući vrijeme ’postohaerovsko’.

Mladen Bosić, iz Srpske demokratske stranke, naglašava da se problemi u BiH moraju rješavati dogovorom i konsenzusom, a ne nametanjima i prisiljavanjem bilo koga:

«Nametanje i prisiljavanje bilo koje strane na bilo kakve političke odluke mislim da će dovesti samo do daljnih tenzija i većeg zaoštravanja ionako zaoštrene situacije. Do svakog rješenja se mora doći konsenzusom. Ukoliko taj konsenzus ne postoji, znači da prijedlog rješenja nije bio prihvatljiv za bilo koju od strana.»

Visoki predstavnik je najavio da će potkraj sedmice saopštiti procjenu ostvarenih rezultata u zakonodavnom procesu u BiH u proteklih 100 dana, te da će još jednom pozvati parlamentarce da prije izbora usvoje neke od zakona.
XS
SM
MD
LG