Dostupni linkovi

Knjige 105 eura


Ljubica MILICEVIC

NIKŠIĆANIN 1: Imam dvoje djece osnovaca. Jedno će sad u šesti, jedno u peti. Samo za knjige će mi trebati oko 150 eura, a da vam ne govorim o mojoj i supruzinoj plati koje kasne i po nekoliko mjeseci i ne znam kako da se snađem. Jedina varijanta je da uzmemo polovne knjige. Međutim, na taj trošak treba dodati i sveske i ostali školski pribor i još nekakvih časopisa koji niču bukvalno kao pečurke poslije kiše. Ko se sve ugrađuje u tu cijenu ne znam, ali znam da svi mi to plaćamo iz svog džepa. Djeca rastu, treba nova obuća, treba nova odjeća, ali nećemo ih ispisat'. U svakom slučaju, pomučićemo se nekako.

NIKŠIĆANKA 2: Komentar na cijene? Užas! Uglavnom za nekih 85%. Ovih možda 15% ne komentarišu, već kupe.

NIKŠIĆANKA 3: Plate su zaista male, niske. Ja imam dvoje dece. To je negde 120-130 eura, a to su otprilike primanja jednog člana. Dijete kao i svako dijete hoće novu torbu, novi ranac. S obzirom da vide kako se druga deca oblače sve je ostalo naravno da žele sve novo.

RSE: Koje butike birate? Da li se tu rukovodite u odnosu na cijenu?

NIKŠIĆANKA 3: Gledam da kupim nešto kvalitetnnije, možda malo i skuplje, ali da to bude dugotrajnije. Nisam pristalica kupovanja kod tih čuvenih Kineza, mada i tamo može da se probere nešto.

NIKŠIĆANIN 2: U svakom slučaju skupo. Znamo koliko su prošle godine bile knjige, a to se pravda nekim porezima, povećanim PDV-om, ali to je bilo i prošle godine pa su bile puno jeftinije. Školovanje je besplatno i ne bi trebalo da pomoć važi samo za roditelje koji primaju socijalnu pomoć. Čini mi se da bi država trebala da pomogne uopšte nabavku udžbenika.

NIKŠIĆANKA 4: Imam dva školarca, oba gimnazijalca, što znači da su knjige za jednog školarca 105 eura. A što se pribora i ostale opreme tiče to neka izračunaju nadležni.

NIKŠIĆANKA 5: Tu nije samo knjiga. Tu treba i toliko ostalog pribora. Skupo je. Plate su nikakve. Ja sve kupujem na rate. I da nemam te potvrde da mogu da kupim na rate ne znam stvarno kako bih mogla da izdvojim 100 eura ovaj mjesec za đaka za sve što mu treba. Ne bih sigurno mogla, bez obzira što sam fakultetski obrazovana.

NIKŠIĆANIN 3: Mi živimo na rate i već imamo kredite i to bi bio samo još jedan kredit na ovo sve što plaćam na odloženo tako da me i sramota više doći i objašnjavati bankama da moram drugi... da vam ne objašnjavam tu situacijju. To je neki zatvoren krug u kojem svi živimo od danas do sjutra. Od kredita do kredita i tako dalje.

NIKŠIĆANKA 6: Ne možete dijete pustiti, kada kiša pada da ide u patike. Morate mu čizme kupit'. Zamislite troje patika, troje čizama, troje cipela. Jakne, farmerke i sve to što ide.

RSE: Koliko vama treba za troje djece?

NIKŠIĆANKA 6: U startu za moje troje djece treba mi nešto oko 350 eura. To je minimum. To čak i kod nekih da kažem normalnih primanja to ispadne podosta, bogomi.
XS
SM
MD
LG