Dostupni linkovi

Sokolovi Kurdistana odgovorni za napade


Kurdski oslobodilački sokolovi prvi su put pažnju javnosti privukli 2004.godine, kada su se odvojili od mnogo poznatije Kurdistanske radničke partije. Amberin Zaman, saradnica britanskog Economista iz Turske, kaže: "Slobodarski sokolovi su zapravo urbani ogranak Radničke partije. Drugim riječima, dok se Radnička partija u unutrašnjosti borila protiv turskih snaga sigurnosti, Sokolovi su ciljali na civile u urbanim sredinama, velikim gradovima poput Istanbula, Ankare, Izmira. Oni odbijaju svaku vezu s Radničkom partijom, ali nadaleko je poznato da djeluju pod njenim kišobranom".

U pismu kojim preuzimaju odgovornost i koje se nalazi na internetu kurdski ektremisti traže da turisti izbjegavaju Tursku. Zemanova tvrdi da je cilj organizacije naštetiti turizmu koji je jedan od najvažnijih prihoda turskom gospodarstvu. Ona kaže da su napadi predhodna tri dana tipičan obrazac na koji djeluju Sokolovi.

"Da, to je njihov način. Vrlo često, baš kao što su učinili u Marmarisu, postavljaju bombe u minibusevima kojima se prevoze turisti, a aktiviraju ih daljinskim detonatorom. Ili postavljaju eksploziv u kantama za odpatke u na glavnoj ulici medju restoranima i kafićima. To je tipičan način na koji djeluju".

Na pitanje što su njihovi zahtjevi saradnica britanskog Economista kaže:

"Oni tvrde da su bombaški napadi odgovor na brutalne operacije Turske armije protiv Kurda. Oni kažu da neće prestati sve dok ne prestane rat protiv kurdskog naroda na jugu, sve dok iz pritvora ne bude pušten vođa PKK-a Abdulah Očalan, i sve dok Kurdi ne ostvare puna kulturna i politička prava".

Koliko dugo se Sokolovi mogu boriti na ovaj način, koliko štete prouzročiti niko ne zna. Iz prostog razloga što niko ne zna ko finansira tu grupu, kakva joj je komandna struktura, pa čak ni koliko članova broji.

"Niko zaista ne zna koliko boraca imaju Sokolovi. A i veza izmedju njih i PKK je vrlo nejasna. Tako da je vrlo moguće da su militantni PKK prešli u gradove, organizirali sve operacije i preuzeli odgovornost pod drugim imenom. Takodje je vrlo moguće da Sokolovi imaju simpatizere u gradovima koji ih podržavaju, jer operacije koje izvode nisu posebno sofisticirane. Uostalom recite i sami koliko morate tehnički obrazovani da biste male količine aksploziva postavili na različitim mjestima, i onda ih detonirali. Ne previše", zajljučuje Amberin Zaman.

Turske snage sigurnosti spriječile su jedan atentat u Izmiru, gdje je uhapšen član zabranjene kurdske radničke stranke PKK-a koji je, navodi policija, pripremao atentat. Mediji javljaju i o hapšenju još nekoliko osoba, a policija je otkrila plastični eksploziv.

Prema procjenama analitičara, turske vlasti si ne mogu dozvoliti luxus mekanog odnosa prema teroristima. Prije svega zbog toga što su bombaški napadi već opasno ugrozili turizam, granu koja donosi najviše prihoda Turskoj. U prvih sedam mjeseci ove godine broj turista u odnosu na prošlo godinu manji je za šest posto. Samo Nijemaca, koji se smatraju tradicionim zaljubljenicima turske riviere manje je za 8 posto. Ukoliko želi opstati, Turska mora uvjeriti tursite da je sigurna zemlja. A to podrazumijeva snažan obračun s teroristima.
XS
SM
MD
LG