Dostupni linkovi

BEJRUT


Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je nakon razgovora sa libanskim zvaniccnicima u Bejrutu da su ga uverili da cce dosledno sprovesti Rezoluciju Saveta bezbednosti o uspotavljanju primirja u ovoj zemlji.
"Imamo ssansu da uspostavimo dugotrajno primirje i mir, i treba svi da zajedno radimo na to", kazao je Anan.
Predsednik libanskog parlamenta Nabih Beri, koji u ovim razgovorima zastupa interese Hezbolaha, nakon susreta sa generalnim sekretarom UN je kazao.
"Kao ssto je Kofi Anan kazao, imali smo korisne razgovore i fokusirali smo se na pitanje nastavka izraelske blokade aerodroma u Bejrutu i libanskih luka, ccime se krssi Rezolucija UN", istako je Beri.
Anan je zatrazzio okonccanje izraelske blokade libanskih luka i aerodroma i oslobadjanje dva izraelska vojnika.
Rezolucija 1701 Saveta bezbednosti UN predvidja slanje do 13.000 vojnika kao pojaccanje postojechim UNIFIL snagama u Libanu. U Libanu je vech bilo stacionirano oko 2.000 vojnika UN.
Evropski lideri su u petak u Briselu obechali da che poslati 7.000 vojnika.
Posle Bejruta, Anan che posetiti Izrael, Katar, Tursku, Saudijsku
Arabiju, Egipat, Jordan i Iran.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG