Dostupni linkovi

BRISEL


Ukupni doprinos zemalja Evropske unije mirovnim snagama UN u Libanu mogao bi da dosegne 9.000 vojnika, rekao je danas irski ministar spoljnih poslova Dermot Ahern posle hitnog sastanka EU u Briselu. Ssef italijanske diplomatije Masimo D'Alema pomenuo je ccak cifru od 10 hiljada vojnika. Ipak preovladjuje stav da bi zemlje Evropske Unije zasada mogle da possalju izmedju 6,5 i 7 hiljada vojnika.
Generalni sekretar UN Kofi Anan, koji je prisustvovao ovom skupu.
"Evropa obezbedjuje okosnicu mirovnih snaga i ja sam veoma, veoma ohrabren ccvrstim obeccanjem koje smo dobili na ovom sastanku", kazao je Anan, isticcucci da cce one biti "snazzne i kredibilne".
On je predlozzio da Francuska vodi mirovnu misiju UN u Libanu do februara 2007, posle ccega bi Italija preuzela vodjstvo.
Evropski zvanicnici saopsstili su da ce mozda proci i tri meseca dok svi vojnici dodju na teren.
Anan je takode jzjavio kako ima "cvrsta obeccanja" iz Malezije, Indonezije i Bangladesa, te da se konsultuje s Turskom o njenom pridruzenju mirovnim snagama.
Izrael je, ipak, izrazio zabrinutost zbog kontingenata iz muslimanskih zemalja s kojima nema diplomatske odnose.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG