Dostupni linkovi

Tjera li Tihić Srbe iz BiH?


Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac, u saopštenju za javnost, ističe da je potpuno jasno da Tihić zapravo tjera Srbe iz BiH, koji su očito najveća prepreka projektu unitarne BiH. Poziv Sulejmana Tihića Srbima da napuste BiH je neodgovoran i skandalozan čin i predstavlja najgori vid izražavanja govora mržnje i šovinizma koji će, nažalost, izazvati dodatne tenzije i BiH prije odvesti u prošlost nego na put ka Evropi, ističe u svom saopštenju premijer RS-a Milorad Dodik.

Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić smatra da ova Tihićeva poruka ima, prije svega, predizborni karakter, ali i pokazuje koliko su velike razlike kada je u pitanju viđenje funkcionisanja BiH:

«Ja razumijem predizbornu potrebu, ali su veoma opasne takve izjave koje nekom pokazuju vrata iz BiH. BiH nije ničija sto posto i nije ničija jedan kroz jedan. Znači, u BiH žive tri naroda - bio njihov jedan predstavnik, ili milion, ili tri miliona. BiH može da opstane samo kao ravnopravna i ako se sva ta tri naroda osjećaju jednako bitnim za BiH, jednako pitanim. Inače, ne može da opstane. I referendum će biti sve dotle bitna kategorija dok se svi ne budu osjećali ravnopravno i jednako rasterećeni u BiH.»

I u Partiji demokratskog progresa smatraju da se radi o izjavama datim u cilju promovisanja Stranke demokratske akcije, čiji je Tihić predsjednik. S obzirom da je Tihićevo saoštenje objavljeno na zvaničnom sajtu Predsjedništva, on bi trebao odgovarati za zloupotrebu položaja, smatra član Glavnog odbora Partije demokratskog progresa Zoran Tešanović:

“To jeste zloupotreba položaja, ali to je i sigurno puno više. Smatram da ovakav poziv je krajnji cinizam. Međutim, moram da kažem da su Srbi odlučni da žive u BiH i da se bore za svoja prava i da nas ni 500 godina Otomanskog carstva nije slomilo, pa nas neće slomiti, niti protjerati bilo koji od aktuelnih političara.”

Prema Tešanovićevom mišljenju, zbog ove izjave bi trebalo i preispitati učešće predstavnika Stranke demokratske akcije u skupštinskoj većini i aktuelnoj vladi RS-a na narednoj sjednici Narodne skupštine, zakazanoj za 30 avgust.

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Tarik Sadović kaže da nema ništa sporno u Tihićevoj izjavi i da je ona izvučena iz konteksta:

“Dakle, ne tjera gospodin Tihić nikoga iz BiH. To je jedna iskonstruisana priča, sa željom da se optuži vođa najjače političke partije u BiH sad, neposredno pred izbore, ne bi li se šta ušićarilo na političkoj sceni.”

Tihićevu izjavu osudio je i Savez logoraša RS-a, ocijenivši je antidejtonskom i ratno huškačkom. Predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić:

“Prije svega, gospodin Tihić nema veće pravo na BiH od bilo kojeg nas.”

Dukić je od Kancelarije visokog predstavnika i Izborne komisije BiH zatražio da zbog ove izjave Tihić bude skinut sa kandidatske liste Stranke demokratske akcije.
XS
SM
MD
LG