Dostupni linkovi

Nije cilj suprotstavljanje Mercatoru


Prema najavama, Agrokor i Delta trebalo bi da pokrivaju tržišta bivših jugoslovenskih republika, ali i susedne zemlje. Da su na sastanku održanom u sredu postignuti prvi konkretni dogovori, potvrđuje Branislava Kolundžić, direktor za odnose sa javnošću kompanije Delta:

«O detaljima zaista ne mogu sada puno govorim, ali mogu da nagovestim da se radi o zajedničkom nastupu u kojem su obe kompanije lideri na svojim tržištima, a to su maloprodaja i proizvodnja hrane. Dakle, radiće se o jednom zajedničkom udruživanju što se tiče nabavke, što se tiče prehrane i proizvodnje hrane. Ali to su samo počeci, tih će sastanaka još biti, utvrđivaće se detalji, ali evo za početak dogovoreno je da ta saradnja najzad i krene.»

Ukoliko bi došlo do udruživanja Agrokora, koji poseduje oko 600 objekata u lancu «Konzum», i Delte koja je vlasnik više od 400 trgovina u sistemima «Maxi», «Pekabeta» i «C market», to bi značilo da je uspostavljena konkurencija drugom velikom lancu koji su nedavno formirali slovenački Merkator i novosadska kompanija «Rodić MB». Ljerka Puljić, potpredsednica Agrokora, za naš program odgovara na pitanje da li je udruživanje dve kompanije usmereno protiv slovenačkog trgovinskog lanca Merkator:

«Razgovori između Delte i Agrokora vode se već jako dugo. Ja bih rekla da se strateško partnerstvo i suradnja dvaju koncerna odvija već zadnjih četiri-pet godina bez obzira na Merkator. Moram reći da nam Merkator nikada nije bio nekakav fokus, niti je cilj suradnje bilo suprotstavljanje Merkatoru. Mi smo dva velika sustava koji unutar sebe imaju i proizvodnje i prirodno je da se u regiji kao što je ova i na tržištima kakva su ova zapravo razvije jedna normalna poslovna suradnja koja je i motivirana zapravo isključivo poslovnim interesom obaju sustava. U tom smislu, ovaj zadnji razgovor koji je bio, bio je isto tako samo jedan u nizu i nastavak dosadašnje, ja bih rekla vrlo uspješne suradnje dvaju sustava, ali naravno da to ima svoj neki razvoj i neko, rekao bih, napredovanje u odnosima. Prema tome, svaki put su ti razgovori sve dublji, sve otvoreniji, zapravo sve više i više postaju okrenuti konkretnim zajedničkim sadržajima, područjima, ako hoćete i konkretnim oblicima suradnje i to je bilo i ovog puta. Dakle, razmatra se zajednički strateški nastup u regiji. Do tog nastupa bi došlo i s Merkatorom i bez Merkatora. Tako da su to mediji okrenuli. To može Merkator tako doživjeti, ali to nije primarni i ključni motiv.

Činjenica da će Merkator dobiti jakog regionalnog takmaca ipak neće značiti da će time bili ugroženi monopoli koji vladaju lokalnim trgovinama, upozorava direktor Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović:

«Taj potez je usmeren više na konkurenciju koja pokušava da ojača, a ta konkurencija se odnosi na Merkator. Ja se nadam da će se ovde pored Merkatora, koji pokušava da se dalje probije na ovo naše tržište, i Delte pojaviti i neki drugi takmaci koji će razbiti monopolsko ponašanje koje postoji u ovom sektoru, a koje se negativno održava u vodu povećanih marži i većih cena, ali i na same proizvođače preko uslovljavanja da bi se njihova roba mogla naći u rafovima.»

Direktor subotičkog «Pionira», regionalnog lidera u proizvodnji slatkiša, Stevan Santo kaže da stvaranje bilo kakvog monopola nije dobro ni za koga:

«Nije dobro na dugu stazu ni za onog koji praktikuje monopol. Mi za sad nemamo nekih posebnih problema u plasmanu proizvoda, sarađujemo sa svim lancima, prema tome želimo da što više lanaca dođe u zemlju, jer ima i puno proizvođača i domaćih i stranih i naše je ubeđenje da konkurencija jedino može izvršiti pravilno alokaciju sredstava i pustiti prohodnost onome ko je sposoban, a da nestane onaj koji nije. Monopol, naravno, to sve suprotno radi.»
XS
SM
MD
LG