Dostupni linkovi

BEOGRAD


Dvojica bivših pripadnika Posebnih jedinica policije Srbije optužena su danas za sudjelovanje u ubojstvu braće Bitići (Bityqi), Albanaca sa Kosova i američkih državljana pobijenih srpnja 1999.
Braća Ilji (Yli), Agron i Mehmet Bitići, koji su se borili u Oslobodilačkoj vojsci Kosova odslužili su 1999. u Srbiji kaznu zatvora od 15. dana "zbog ilegalnog ulaska iz Albanije u SR Jugoslaviju".
Sreten Popović iz Niša i Miloš Stojanović iz Kruševca, pripadnici specijalne srpske policije su ih, prema optužnici, nakon izdržane kazne predali nepoznatim maskiranim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, koji su ih ubili u jednoj jami za odlaganje otpada.
Posmrtni ostaci braće Bitići pronađeni su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom selu.
Sjedinjene Američke Države, koje su proteklih godina u nekoliko navrata tražile od vlasti Srbije da procesuiraju taj slučaj, pozdravile su hapšenje osoba optuženih za taj zločin.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG