Dostupni linkovi

Pregovori o decentralizaciji pri kraju?


Ahtisari je danas razgovarao i sa predstavnicima srpskih opština na severu Kosova, kojima je preneo da je najpre potrebno pronaći rešenje za praktična pitanja pa tek onda preći na konačni status. Ahtisari će u petak, na kraju
višednevne posete Kosovu, izneti rezultate razgovora koje je vodio sa albanskim i srpskim liderima.

Sporazum o decentralizaciji Kosova bi uskoro mogao biti postignut, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu posle sastanka Pregovaračkog tima sa specijalnim izaslanikom UN za status Martijem Ahtisatrijem. Sejdiu je rekao da je na sastanku bilo razumevanja, te najavio skoro postizanje dogovora o decentralizaciji:

“Proces nije završen u potpunosti, ali je pri kraju i verujem da će se za neki dan okončati”, rekao je kosovski predsednik.

Sejdiu je kazao da je Pregovarački tim ostao pri svom ranijem stavu o formiranju pet novih opština i dve opštine za Mitrovicu. Marti Ahtisari je posle razgovora samo kratko rekao da je sastanak bio dobar.

Mnogi smatraju da su ovo bili intenzivni pregovori. Naime, tokom tročasovnog sastanka sa Ahtisarijem, kosovski pregovarači, svi čelnici institucija i političkih partija, dva puta su napuštali salu kako bi obavili dodatne konsultacije. Prethodno, međunarodni pregovarač Ahtisari izjavio je u Zvečanu da se pre konačnog rešenja za status moraju rešiti praktična pitanja:

“Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Napravljen je mali pomak a proces se nastavlja.”

Ahtisari je naglasio da se moraju rešiti pitanja decentralizacije, zaštite kulturnog nasleđa i prava manjina.

Predstavnici srpskih opština sa severa preneli su Ahtisariju nezavodovljstvo dosadašnjim tokom pregovora i zatražili od njega da donese odluku o novim opštinama. Ahtisari će u petak na kraju posete Kosovu održati konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti rezultate razgovora koje je vodio sa Albancima i Srbima.
XS
SM
MD
LG