Dostupni linkovi

Ignorantski odnos Francuske prema islamu


Po nekim procjenama u Francuskoj živi oko 5 miliona muslimana. Podatak da ova populacija čini 8 posto ukupnog stanovništva, dovodi tu zemlju u poziciju da se muslimanskim pitanjem bavi svakodnevno, za razliku od susjedne Britanije naprimjer, u kojoj muslimani su muslimani zastupljeni s manje od 3 posto. Nakon prošlogodišnjih nemira mladih islamske vjeroispovijesti u predgrađima Pariza i nekim većim gradovima, francuska je vlada dovedena u situaciju da počne ozbiljnije razmišljati o načinu na koji se tretira druga ili čak treća generacija useljenika iz muslimanskih zemalja.

Kritičari su optužili francusko društvo za diskriminaciju ljudi iz sjeverne Afrike i ignorantski odnos prema islamu, što je, tvrde i dovelo do nemira pred kraj prošle godine. Jodie Allen iz vašigtonskog Pew centra za istraživanje kaže:

"Kad pogledamo te nemire, oni djeluju više izazvani eknomskim nego religijskim problemima. Jer, činjenice govore da je medju muslimanima u Francuskoj veća nezaposlenost nego medju bilo kojom drugom religijskom grupom."

Francuski su muslimani, baš kao i muslimani u drugim evropskim zemljama, ogorčeni zbog nezaposlenosti. Iako su gurnuti u stranu, kaže Allenova, većina ih je spremna prihvatiti običaje zemlje u kojoj žive:

"Skoro 8 od 10 anketiranih francuskih muslimana kažu da prihvataju francuske običaje. Primjera radi svega 53 posto muslimana u Španiji želi prihvatiti španske običaje, 41 posto muslimana u Britaniji običaje u toj zemlji, a samo 30 posto muslimana koji žive u Njemačkoj pristaju na tamošnji način života. Dakle, usporedite podatke i vidjećete da se muslimani na neki način osjećaju više kod kuće u Francuskoj, nego u drugim evropskim zemljama."

Iako su u ispitivanjima i francuski muslimani govorili o lošem tretmanu uzrokovanom bojom kože ili religijom, posljednji primjer okrivene zavjere u Londonu kazuje kako su britanski muslimani privlačniji teroristima. Jodie Allen iz Pew instituta:

"Ukoliko postavite pitanje o iranskom nuklearnom programu, u Francuskoj je 71 posto muslimana protiv atomskog naoružavanja Teherana, u Britaniji pak samo 41. Ja mislim da je uzrok tome liberalno francusko društvo s jedne i činjenica da oni dolaze iz sjeverne Afrike, država u kojima je razdvojena vjera od vlasti, s druge strane".

U posljednje vrijeme pojačane osjetljivosti zapada prema islamu uočena je razlika izmedju ponašanja francuskih i britanskih muslimana naprimjer. Djelimično je to i zbog njihova porijekla. Skoro tri četvrtine muslimana u Britaniji potiču iz južne Azije, Pakistana ili Indije. Francuski su, međutim, iz Maroka i Alžira. Osim toga, Francuska je još 2004 godine iz zemlje protjerala sve strane imame koji su propovijedali netoleranciju, a zadržavali svećenike koji su se obrazovali u francuskim školama i džamijama. Još je jedan podatak iz istraživanja Pew instituta jako znakovit. U ovoj je, u odnosu na prošlu godinu u prosjeku za deset posto porastao broj Britanaca i Španaca koji su jako zabrinuti zbog radikanih islamista.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG