Dostupni linkovi

PRISSTINA


Susreti koje je tokom drugog dana boravka na Kosovu imao izaslanik UN za status Marti Ahtisari, kako javljaju mediji u Prisstini, nisu doveli do priblizzavanja stavova o decentralizaciji.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je nakon razgovora sa Ahtisarijem izjaivo je nakon susreta sa Ahtisarijem da pregovaraccka ekipa Kosova ostaje ccvrsto pri stavu da nema povechanja broja opsstina sa srpskom vechinom, u odnosu na postojecci predlog od 5, ali je najavio moguchnost da razgovara o prossirenju teritorije predlozzenih opsstina.
Ocenjuje se da "kamen spoticanja" u pregovirma izmedju Ahtisarija i kosovske strane nije samo broj opsstina, vecc su "posebno tesska pitanja su ovlasschenja opsstina, od obrazovanja, zdravstva, socijalne zasstite, imenovanja staressina u policiji i sudstvu, do predloga da centralna vlasti u Prisstini ne mozze da promeni odluke opstina, ssto bi znaccilo da se opsstinska vlast izjednaccava sa centralnom, kosovskom vlaschu".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG