Dostupni linkovi

Ilegalni imigranti - iz bede po cenu života


Srdan KUSOVAC, Jeremy BRANSTEN

Snimci tela stotina ilegalnih imigranata iz Afrike utopljenih u Mediteranu dok su pokušavali da se domognu Italije ili Španije ponovo su aktuelizovali dva problema - borbu bogate Evrope sa ilegalnom imigracijom sa jedne strane, i činjenicu da hiljade ili desetine hiljada gladnih, očajnih i bednih Afrikanaca koji zarađuju manje od dolara dnevno ne prezaju da u želji za boljim životom rizikuju jedino što imaju – život.

Samo u protekla četiri dana više od 1.500 imigranata je uhvaćeno dok su pokušavali da stignu u Evropu. Uglavnom doplove iz Mauritanije ili Senegala, bežeći od sirotinje, opšte nezaposlenosti, boleština, bezperspektivnosti. Od početka ove godine, dakle u nešto manje od osam meseci 17.000 Afrikanaca se domoglo Kanarskih ostrva. To je gotovo 100 ljudi dnevno. A to je samo koliko ih stiže na nekoliko majušnih ostrva.

Odakle ovoliko ekonomskih imigranata samo na Kanarskim ostrvima?

To je rezultat jače kontrole u samom Mediteranu kaže Radiju Slobodna Evropa Peter Šacer (Peterh Schatzer) iz Međunarodne organizacije za migracije:

"Maroko, koji se koristio kao najlakša tranzitna ruta ka Španiji, i gde je bilo jednostavno samo preći Gibraltarski moreuz sada zajedno sa Španijom bolje kontroliše te vode pa je ta ruta uglavnom napuštena. A to onda tera ljude da pokušaju da se domognu Kanarskih ostrva."

Samo u jednoj mauritanskoj luci – Noudadibou izrasle su poput pečurki nakon kiše razne agencije koje krijumčare ljude. Cena jednog mesta u otvorenom drvenom čamcu na vesla je 1.500 €. Mnogi ne prežive putovanje. Ali to ne obeshrabruje ostale koji bi u Evropu. Samo iz Mauritanije, prema podacima Međunarodnog crvenog krsta, godišnje ka Evropi ilegalno krene 100.000 ljudi.

Na Kanare stižu iz zapadne Afrike, a na italijansku Lampeduzu iz Libije i saharskog dela kontinenta kaže Radiju Slobodna Evropa Simona Moskareli (Moscarelli) iz Međunarodne organizacije za migracije: "Samo u julu je na Lampedusu stiglo 3.500 ljudi. To je ogromno povećanje u poređenju sa prošlom godinom", kaže ona.
Lampeduza i Kanarska ostrva naravno nisu usamljeni slučajevi. Oni su u medijima zato jer su turističke destinacije. Hiljade sličnih lokacija služe imigrantima da se domognu Evropske unije.

Ali ni sama Evropa nije dosledna u borbi protiv ilegalnih imigranata. Problem koji muči čitavu Uniju ostavljan je godinama manje-više na rešavanje članicama koje su na jugu, dakle prve na udaru – Grčkoj, Italiji, Francuskoj i Španiji. Ove države, pogotovo Grčka vapile su čitave prošle decenije praktično neprestano da rešavanje problema pomognu i ostale članice. Ostale države su govorile da pomažu koliko mogu, one sa juga da to nije dovoljno.

Problem je rešen tek nedavno i to tako što je stvoren Frontex - zajednička agencija Evropske unije za patroliranje koja je poslala brodove pred obale onoga što je čitava unija. Operacijom se rukovodi iz jednog centra. Ali kad nešto bude rešeno na jednom mestu pojavi se isti problem na drugom, kaže portparol Frontexa Danijela Muzbergova.

I zakoni unutar same Unije ne idu na ruku borbi protiv ilegalnih imigranata. Oni po pravilu dolaze bez ikakvih dokumenata. Ako im se ne zna zemlja porekla, države Evropske unije nemaju gde da ih vrate, pa posle perioda pritvora bivaju pušteni uz obavezu da napuste tu državu članicu EU. Oni onda odu u neku drugu što nije problem jer nema graničnih kontrola. Zato im je cilj da stignu do bilo kojeg ostrvca koje je u sastavu neke članice EU.

I konačno, sama Evrpska unija i dalje ima ogromnu potrebu za nekvalifikovanom radnom snagom i to za tzv. najprljavije poslove koje ne rade čak ni imigranti iz istočne Evrope. Idealno za Afrikance koji ne odbijaju ništa i za Evropljane koji prolaze jeftinije.
XS
SM
MD
LG