Dostupni linkovi

Na Palama uhapšen Karadžićev jatak


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su paljanskog biznismena Radomira Kojića, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zamjenik direktora SIPE Dragan Lukač. Prema njegovim riječima, akcija pretresa Kojićeve kuće na Palama, koja je izvršena u prijepodnevnim satima, i njegovo hapšenje izvršeni su po nalogu državnog tužilaštva.

Cilj akcije je prikupljanje dokaza o mreži organizovanog kriminala kojoj bi, kako se sumnja, Kojić mogao pripadati. Lukač je potvrdio da se Kojić sumnjiči za djela finansijskog kriminala i da je zbog toga priveden. Niko u državnom tužilaštvu nije bio dostupan za više informacija o ovom slučaju.

Pripadnici SIPE i EUFOR-a pretresli su u prijepodnevnim satima porodične kuće Kojića i njegovog poslovnog partnera Radislava Ilića, a Kojić je odveden nakon što su novinari napustili mjesto događaja. Radomir Kojić od ranije se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Država i Evropske unije zbog sumnje da pripada mreži pomagača Radovana Karadžića.

Gotovo u isto vrijeme, iz svoje porodične kuće na Palama u nepoznatom pravcu pripadnici SIPE odveli su i penzionisanog policajca Jovana Škobu. Nekoliko sati prije hapšenja, pripadnici NATO-a nekoliko sati pretresali su Škobinu kuću zbog sumnje da pripada mreži pomagača haškog optuženika Radovana Karadžića. Portparol NATO snaga Derik Čepel:

«Za gospodina Škobu se vjeruje da podržava mrežu koja omogućava Radovanu Karadžiću da još uvijek bude na slobodi, tako da se ovaj pretres vrši u nastojanju da se dođe do dodatnih informacija o toj mreži. U kuću smo ušli oko 7 sati jutros. Ukućani su bili tu i nije bilo otpora. Mada se sumnja da ni Radovana Karadžić ni Ratko Mladić nisu u BiH, ostaje činjenica da u zemlji postoje ljudi koji im pomažu, tako da je i naš cilj da te ljude onemogućimo u njihovim nastojanjima. Locirali smo određene stvari u kući, koje smo izuzeli i koje nosimo u bazu u Butmir.»

Čepel nije htio govoriti o kakvim dokazima se radi i šta je izuzeto iz Škobine kuće.
XS
SM
MD
LG